Sfântul Petru Movilă, apărătorul Ortodoxiei

de | dec. 21, 2021 | Documentare, Personalitatea zilei

Sfântul Petru Movilă a fost un mare apărător al Ortodoxiei,  care  a încercat să creeze o punte între Ortodoxie și celelalte religii.

Petru Movilă era de viță nobilă. S-a născut în familia domnitorului Simion Movilă. Tatăl său a domnit doi an în Țara Românească și un an în Moldova.

La vârsta de patru ani viitorul mitropolit Petru pleacă într-un prim exil în Polonia în urma Unirii celor trei țări române sub Mihai Viteazul. La vârsta de unsprezece ani rămâne orfan de tată. Timp de patru ani după acest incident,familia sa a pribegit în Țara Românească. În cele din urmă se stabilesc definitiv în Polonia, pe când avea cincisprezece ani.

Studiile începute în Moldova le-a continuat la Școala Frăției Ortodoxe de la Liov. Deși nu există dovezi clare, se presupune că a studiat și la Academia Zamoiska și la Sorbona. După obiceiul vremii, ca fiu de nobil, a trebuit să facăși studii militare.  A devenit subofițer în armata poloneză. A participat ca ostaș la bătăliile oștirii moldo-poloneze împotriva turcilor de la Ţuţora – Iaşi, din 1620, şi la lupta din 1622, de la cetatea Hotinului.

Viața de ostaș nu îl atrăgea. Simțea o chemare lăuntrică pentru monahism. În anul 1622 se retrage la biserica ctitorită pe moșia sa din Rubiejovka.  Cinci ani mai târziu, în anul 1627 se călugărește la Lavra Pecerska, păstrându-și numele de Petru. Este hirotonit, iar  în câteva luni este ales egumen și este ridicat la treapta de arhimandrit.  În acest moment avea 31 de ani.  La mănăstire a tipărit mult. În acea vreme prozelitismul catolic era foarte agresiv.  Pentru a combate această propagandă violentă a tipărit multe cărți în care apăra Ortodoxia de credințele eretice. Pentru a putea face față atacurilor celor de alte credințe, era nevoie de mulți oameni bine pregătiți, care să apere Ortodoxia. A înființat colegiile de la Lavra Pecerska și de la Mănăstirea Bratska, care astăzi este cunoscută sub numele de Academia teologică din Kiev. În felul acesta, tinerii ortodocși nu mai erau nevoiți să frecventeze școlile iezuiților.

După cinci ani în care a fost stareț, în anul 1632, la moartea mitropolitului Iov, a fost ales Mitropolot al Kievului,Haliciului și a toată Ucraina. În calitate de Mitropolit cea mai mare contribuție a adus-o prin activitatea sa tipografică și editorială. Sunt cunoscute peste 50 de cărți îngrijite de el. A deschis la Kiev trei tipografii și a trimis meșteri să ajute tipografiile din Țara Românească și Moldova. Yuriy Venelin (1802-1839), un învățat al vremii sale, scria despre el: „Cultura modernă a Rusiei se datorește principelui Petru Movilă și împăratului Petru cel Mare, dar este greu de a decide care dintr-înșii a fost mai mare”.

Cea mai importantă lucrare a sa este Mărturisirea de credință.  A fost structurată ca o lucrare romano-catolică și terminologia nu era ortodoxă, motiv pentru care a fost acuzat de unii că s-a abătut de la Ortodoxie. Mitropolitul și-a structurat defapt textul în acest fel pentru a putea combate punct cu punct acuzele aduse de catolici și protestanți religiei noastre. Sinodul de la Iași din anul 1642 a analizat Mărturisirea de credință a lui Petru Movilă și a constat că lucrarea este ortodoxă, însă în două locuri, exprimarea sa lasă să se înțeleagă o învățătură catolică. Din acest motiv, teologul grec Meletie Sirigul a tradus lucrarea în limba greacă  și a  revizuit acele expresii care au ridicat probleme.

Mărturisirea de credință a ajuns să fie folosită de toate Bisericile Ortodoxe. A fost tradusă și editată în mai multe limbi și s-a bucurat de o largă circulație, fiind retipărită în multe ediții până în zilele noastre.

S-a stins din viață  la data de  22 decembrie 1646. A lăsat  prin testament  o mare parte din avere Bisericii și Academiei Duhovnicești de la Kiev. În anul 1996, Biserica Ortodoxă din Ucraina  l-a canonizat, având ziua de prăznuire pe 31 decembrie. În anul 2002, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat, având ziua de prăznuire data de 22 decembrie.

Prin contribuțiile sale a apărat ortodoxia împotriva atacurilor eterodoxe tot mai violente. A acționat ca un părinte blând pentru cei de alte religii. Nu a răspuns cu aceeași monedă, ci a încercat să le explice învățătura de credință ortodoxă folosind termenii lor.

 

Bibliografie:

Mircea Păcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Vol. II, ediția a III-a, Editura Trinitas, Iași, 2006, pp.28-39.

Grigore Dinu Moș, Ortodoxie și Occident. Problema influențelor eterodoxe în teologia ortodoxă, ediția a II-a, Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2020.

Andrei Oprea, Petru Movilă, https://www.academia.edu/4756263/Petru_movila

Ziarul Lumina https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/mitropolitul-petru-movila-parinte-al-teologiei-ortodoxe-140246.html

https://www.crestinortodox.ro/sfinti/viata-sfantului-ierarh-petru-movila-73046.html

Mitropolitul Petru Movila, creator de punti intre Rasarit si Apus (crestinortodox.ro)

Petru Movilă – Wikipedia

ATUTOR: Laurențiu Lucaci

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Sfântul Petru Movilă, apărătorul Ortodoxiei
Sfântul Petru Movilă, apărătorul Ortodoxiei
/

Ultimele articole

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Aspecte introductive Minunea din centrul istorisirii de astăzi se petrece la Ierusalim. De fapt, la intrarea în Cetate. Apostolul Teolog e precis. Oferă repere clare și chiar descrie cu lux de amănunte contextul. „Poarta Oilor” „Vitezda” și „cele cinci pridvoare”...

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului  – episcop, istoric și mare patriot

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului – episcop, istoric și mare patriot

Melchisedec Ștefănescu,  a fost numit de mitropolitul Iosif Naniescu „cel mai învățat episcop al românilor”. Toată viața a fost un iubitor de învățătură și a încercat să îmbunătățească sistemul  școlar,  ca tot mai mulți elevi să treacă de la sistemul improvizat pe...

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Cântăreț, crooner, producător și actor american cu origini italiene, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul De aici în eternitate. Acesta a fost bine-cunoscutul Frank...

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Tenor spinto-liric român, Ministru al Culturii între 1991-1992 și director al Operei Române din București între 2001–2005. Astăzi vom vorbi despre Ludovic Spiess. S-a născut la Cluj, într-o familie de oameni modești, fără educație muzicală. Tânărul Spiess a descoperit...

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig este un chimist care a adus bogate contribuții atât în domeniul său de cercetare, cât și pentru noi, oamenii de rând. Invențiile sale ne-au făcut viața mai bună. A descoperit o metodă sănătoasă pentru a produce oglinzi, întrucât vechiile oglinzi...

Alfreda Markowska – salvatoare de vieți

Alfreda Markowska – salvatoare de vieți

Alfreda Markowska este o eroină de etnie rromă din timpul celui de-al doilea Război Mondial. A salvat viețile a 50 de persone. Alfreda Markowska s-a născut la data de 10 mai 1926 în Galiția, Polonia. Alfreda era de etnie rromă. În anul 1939, în timpul invaziei germane...