Sfântul Petru Movilă, apărătorul Ortodoxiei

Sfântul Petru Movilă a fost un mare apărător al Ortodoxiei,  care  a încercat să creeze o punte între Ortodoxie și celelalte religii.

Petru Movilă era de viță nobilă. S-a născut în familia domnitorului Simion Movilă. Tatăl său a domnit doi an în Țara Românească și un an în Moldova.

La vârsta de patru ani viitorul mitropolit Petru pleacă într-un prim exil în Polonia în urma Unirii celor trei țări române sub Mihai Viteazul. La vârsta de unsprezece ani rămâne orfan de tată. Timp de patru ani după acest incident,familia sa a pribegit în Țara Românească. În cele din urmă se stabilesc definitiv în Polonia, pe când avea cincisprezece ani.

Studiile începute în Moldova le-a continuat la Școala Frăției Ortodoxe de la Liov. Deși nu există dovezi clare, se presupune că a studiat și la Academia Zamoiska și la Sorbona. După obiceiul vremii, ca fiu de nobil, a trebuit să facăși studii militare.  A devenit subofițer în armata poloneză. A participat ca ostaș la bătăliile oștirii moldo-poloneze împotriva turcilor de la Ţuţora – Iaşi, din 1620, şi la lupta din 1622, de la cetatea Hotinului.

Viața de ostaș nu îl atrăgea. Simțea o chemare lăuntrică pentru monahism. În anul 1622 se retrage la biserica ctitorită pe moșia sa din Rubiejovka.  Cinci ani mai târziu, în anul 1627 se călugărește la Lavra Pecerska, păstrându-și numele de Petru. Este hirotonit, iar  în câteva luni este ales egumen și este ridicat la treapta de arhimandrit.  În acest moment avea 31 de ani.  La mănăstire a tipărit mult. În acea vreme prozelitismul catolic era foarte agresiv.  Pentru a combate această propagandă violentă a tipărit multe cărți în care apăra Ortodoxia de credințele eretice. Pentru a putea face față atacurilor celor de alte credințe, era nevoie de mulți oameni bine pregătiți, care să apere Ortodoxia. A înființat colegiile de la Lavra Pecerska și de la Mănăstirea Bratska, care astăzi este cunoscută sub numele de Academia teologică din Kiev. În felul acesta, tinerii ortodocși nu mai erau nevoiți să frecventeze școlile iezuiților.

După cinci ani în care a fost stareț, în anul 1632, la moartea mitropolitului Iov, a fost ales Mitropolot al Kievului,Haliciului și a toată Ucraina. În calitate de Mitropolit cea mai mare contribuție a adus-o prin activitatea sa tipografică și editorială. Sunt cunoscute peste 50 de cărți îngrijite de el. A deschis la Kiev trei tipografii și a trimis meșteri să ajute tipografiile din Țara Românească și Moldova. Yuriy Venelin (1802-1839), un învățat al vremii sale, scria despre el: „Cultura modernă a Rusiei se datorește principelui Petru Movilă și împăratului Petru cel Mare, dar este greu de a decide care dintr-înșii a fost mai mare”.

Cea mai importantă lucrare a sa este Mărturisirea de credință.  A fost structurată ca o lucrare romano-catolică și terminologia nu era ortodoxă, motiv pentru care a fost acuzat de unii că s-a abătut de la Ortodoxie. Mitropolitul și-a structurat defapt textul în acest fel pentru a putea combate punct cu punct acuzele aduse de catolici și protestanți religiei noastre. Sinodul de la Iași din anul 1642 a analizat Mărturisirea de credință a lui Petru Movilă și a constat că lucrarea este ortodoxă, însă în două locuri, exprimarea sa lasă să se înțeleagă o învățătură catolică. Din acest motiv, teologul grec Meletie Sirigul a tradus lucrarea în limba greacă  și a  revizuit acele expresii care au ridicat probleme.

Mărturisirea de credință a ajuns să fie folosită de toate Bisericile Ortodoxe. A fost tradusă și editată în mai multe limbi și s-a bucurat de o largă circulație, fiind retipărită în multe ediții până în zilele noastre.

S-a stins din viață  la data de  22 decembrie 1646. A lăsat  prin testament  o mare parte din avere Bisericii și Academiei Duhovnicești de la Kiev. În anul 1996, Biserica Ortodoxă din Ucraina  l-a canonizat, având ziua de prăznuire pe 31 decembrie. În anul 2002, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat, având ziua de prăznuire data de 22 decembrie.

Prin contribuțiile sale a apărat ortodoxia împotriva atacurilor eterodoxe tot mai violente. A acționat ca un părinte blând pentru cei de alte religii. Nu a răspuns cu aceeași monedă, ci a încercat să le explice învățătura de credință ortodoxă folosind termenii lor.

 

Bibliografie:

Mircea Păcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Vol. II, ediția a III-a, Editura Trinitas, Iași, 2006, pp.28-39.

Grigore Dinu Moș, Ortodoxie și Occident. Problema influențelor eterodoxe în teologia ortodoxă, ediția a II-a, Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2020.

Andrei Oprea, Petru Movilă, https://www.academia.edu/4756263/Petru_movila

Ziarul Lumina https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/mitropolitul-petru-movila-parinte-al-teologiei-ortodoxe-140246.html

https://www.crestinortodox.ro/sfinti/viata-sfantului-ierarh-petru-movila-73046.html

Mitropolitul Petru Movila, creator de punti intre Rasarit si Apus (crestinortodox.ro)

Petru Movilă – Wikipedia

ATUTOR: Laurențiu Lucaci

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Sfântul Petru Movilă, apărătorul Ortodoxiei
Loading
/
Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Cuvântul agheasmă în limba greacă înseamnă apă sfințită. După importanţa şi modul ei de întrebuinţare, agheasma este de două feluri: Agheasmă Mare şi Agheasmă Mică. În Biserica Ortodoxă, în ajunul şi în ziua sărbătorii Botezului Domnu­lui (5 şi 6 ianuarie), se...

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago vine pe lume într-o familie înstărită de origine greacă, binecuvântă de Dumnezeu cu șapte copii. Elena, născută Paximade, vede lumina zilei la data de 29 martie 1878 în Bârlad. Deși conform acestor câteva date biografice am putea spune că poeta a avut o...

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Părintele Cleopa Ilie a fost unul dintre marii duhovnici ai Moldovei, care, mânat de dorința de a face bine, și-a dedicat întreaga viață rugăciunii și pocăinței, ajutând și pe alții să dobândească harul primit de la Dumnezeu. Părintele Patriarh Daniel l-a numit „dar...

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...