Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, prăznuit la Mănăstirea Nușeni

de | iul. 20, 2022

La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, miercuri, 20 iulie 2022, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.

De la ora 9:30, la Altarul de vară al mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, starețul Mănăstirii Nușeni, arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Bichigiu, protosinghelul Irineu Paneș, starețul Mănăstirii Telcișor-Buscatu, protos. Porfirie Țanc, starețul Mănăstirii Cheile Turzii, protos. Siluan Timbuș, starețul Mănăstirii Escu, protos. Dorotei Ilieșiu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Protest ascetic împotriva corupției din lume”. Pornind de la exemplul vieții Sfântului Ilie, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși la rugăciune pentru ei și pentru semeni.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de obștea mănăstirii.

La finalul slujbei, părintele stareț Paisie Iloaie i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea obştii mănăstirii şi a miilor de credincioşi veniți din toată Eparhia.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii și, în special, a așezământului monahal, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat domnului Florin Urâte Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, domnilor Vasile Scurtu și Petru Miron le-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar domnilor Tino Stern și Radu Pop le-a acordat diplome de aleasă cinstire. De asemenea, tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a mii de pelerini, mulți îmbrăcați în straie populare.

 

Scurt istoric

Inițiativa înființării Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, Protopopiatul Beclean, a aparținut vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Acesta a aprobat, în 1991, înființarea unei mănăstirii în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1923, de Episcopul Nicolae Ivan.

Biserica de zid a mănăstirii, construită în perioada 2002-2012, este închinată Sfântului Proroc Ilie și se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc, cu altar, naos, pronaos și pridvor. Sfântul lăcaș este împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorii Ioan și Daniela Moldoveanu, din București, împreună cu ucenicii lor. Biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la data de 30 mai 2021.

În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea. De asemenea, la data de 12 martie 2022, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, pictată în atelierele Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. Icoana a fost donată Mănăstirii Nușeni și este păstrată în Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” din cadrul așezământului monahal.

În prezent, la Mănăstirea Nușeni se lucrează la un nou centru cultural, care va cuprinde o sală de ședințe, bibliotecă și alte anexe.

Obștea este formată din 20 de călugări, stareț fiind arhimandritul Paisie Iloaie, care desfăşoară o amplă activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare și acțiuni filantropice.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...