Sfântul Sisoe cel Mare ‒ drumul spre sfințenie

de Documentare

Ucenic al Sfântului Antonie cel Mare, Sfântul Sisoe primise de la Domnul darul vindecărilor și al izgonirii duhurilor rele, precum și pe cel al învierii morților.

Iubindu-l de mic pe Domnul, Sfântul Sisoe a ales să pășească pe calea monahală și s-a retras în pustia Egiptului, loc în care avea să se nevoiască 72 de ani. Mânca doar o dată la câteva zile și viețuia asemenea îngerilor. Primind daruri mari de la Dumnezeu, a înviat chiar un copil, după ce acesta, venind cu tatăl său spre chilie pentru a lua binecuvântare, a murit pe drum.

Dar tatăl copilului nu s-a tulburat, ci a intrat în chilie și, luând binecuvântare, a plecat de unul singur, lăsându-l pe copil pe podea. Atunci Sfântul Sisoe i-a spus copilului să se ridice și să își urmeze tatăl, iar copilul s-a ridicat. Cunoscând că l-a înviat, Sfântul Sisoe s-a mâhnit și a spus celor doi să nu povestească nimănui nimic despre fapta lui, până când nu va trece la cele veșnice.

După îndelungi ani de nevoință, Sfântul Sisoe și-a cunoscut mai dinainte sfârșitul, căci veniseră cetele îngerești să îi ducă sufletul către Domnul, iar Cuviosul, deși era desăvârșit, a cerut să mai fie lăsat un timp să se pocăiască. Și dându-și duhul, s-a umplut încăperea de miros de bună mireasmă.

Reprezentarea iconografică a Sfântului Sisoe

Reprezentarea iconografică a Sfântului Sisoe este inedită. În mai multe icoane apare pictat în faţa unui mormânt deschis în care se văd oasele unui om. Scena aceasta poartă numele: „Uimirea Sfântului Sisoe”.

Din inscripţiile iconografice aflăm că osemintele sunt ale împăratului Alexandru al III-lea Macedon, supranumit cel Mare. Sfântul se tânguieşte în faţa morţii evidenţiind efemeritatea slavei pământeşti.

Reprezentarea picturală a sfântului Sisoe a devenit tema clasică a „amintirii morții” în programul iconografic al lăcaşurilor de cult.

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte în fiecare an, în data de 6 iulie, pe Sfântul Sisoe, un părinte egiptean care a trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea.

Sfântul Sisoe s-a nevoit în pustia Egiptului vreme de 72 de ani, în muntele unde vieţuise înainte şi Sfântul Antonie cel Mare, căruia Sisoe i-a urmat întru totul.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Documentare
Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Părintele Cleopa Ilie a fost unul dintre marii duhovnici ai Moldovei, care, mânat de dorința de a face bine, și-a dedicat întreaga viață rugăciunii și pocăinței, ajutând și pe alții să dobândească harul primit de la Dumnezeu. Părintele Patriarh Daniel l-a numit „dar...

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....

Cădelniţa și tămâia – Cezar Login

Cădelniţa și tămâia – Cezar Login

Tămâia este privită ca unul dintre elementele caracteristice ale celebrărilor liturgice creştine. Însă folosirea tămâiei este mult mai veche. Este atestată în cultul Vechiului Testament (Ieş. 30, 1-8; Lev. 16, 12 etc.), în alte religii şi chiar în scopuri civile,...

In Memoriam Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș Someșanul – Medalion Biobibliografic

In Memoriam Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș Someșanul – Medalion Biobibliografic

Părintele Vasile Flueraș a odrăslit într-o familie cu rădăcini adânci în vechea lume românească din mărginimea Clujului. Părinții săi, Constantin și Rozalia Flueraș, au făcut parte din comunitatea străveche a satului Cluj-Mănăștur, până în anul 1894 o localitate distinctă din punct de vedere administrativ de orașul Cluj. Contribuția românilor din Mănăștur la pulsul românesc al Clujului a fost una deloc neglijabilă, comunitatea avându-l drept reprezentant ales în delegația clujeană la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 pe mănăștureanul Pavel Albu (1885-1939). Asemenea majorității românilor, familia episcopului Vasile și-a adus obolul ei de sânge și lacrimi la înfăptuirea idealului național românesc, bunicul său patern căzând pe fronturile Primului Război Mondial.