Sfântul Ștefan cel Mare, cinstit la ctitoria sa de la Feleacu

de | iul. 2, 2023

Duminică, 2 iulie 2023, în ziua de prăznuire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Feleacu și-a sărbătorit ctitorul și, totodată, al doilea hram.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Sfânta Liturghie a fost oficiată aici de un sobor de preoți în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Sfântul Ștefan cel Mare, cinstit la ctitoria sa de la Feleacu

Slujba a fost oficiată în biserica nouă a mănăstirii, începând cu ora 10, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

În cuvântul se învățătură, părintele exarh Dumitru Cobzaru a subliniat câteva dintre argumentele canonizării Voievodului Ștefan cel Mare, mai ales aportul acestuia în păstrarea credinței ortodoxe în această zonă a Europei.

La final, starețul mănăstirii, Arhim. Alexandru Ghenț a mulțumit soborului și credincioșilor prezenți.

Reînființarea Mănăstirii de la Feleacu s-a hotărât în anul 1991, prin dorința enoriașilor din localitate și la cererea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în vremea păstoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Mănăstirea are și statut de parohie pentru credincioșii din Feleacu.

Complexul monahal cuprinde, pe lângă cele două biserici, cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfânta Troiță”, un paraclis închinat „Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei”, un corp de chilii, stăreția și casa parohială din localitate, precum și o casă muzeu și o bibliotecă cu aproximativ 3.000 de volume.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” este o ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, construită în jurul anului 1488, în timpul păstoririi Arhiepiscopului Daniil.

Mai multe fotografii AICI. 

Foto: Dumitru Cucură

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Etapa națională a Olimpiadei de Religie 2025

Etapa națională a Olimpiadei de Religie 2025

Etapa națională a Olimpiadei de Religie se va desfășura în perioada 22- 27 aprilie 2025, în Săptămâna Luminată. Eparhiile Romanului și Bacăului, respectiv Sloboziei și Călărașilor se pregătesc să-i primească pe olimpicii la Religie din întreaga țară – prima va găzdui...