Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiți la Gherla cu prilejul hramului Parohiei Gherla 3

de | aug. 16, 2024

Comunitatea ortodoxă din Gherla a sărbătorit hramul Parohiei Gherla III, prilejuit de pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni. Cu această ocazie, credincioșii s-au adunat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată de Arhimandritul Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

În cadrul cuvântului de învățătură, părintele Dumitru Cobzaru a subliniat importanța exemplului lăsat de Constantin Brâncoveanu și familia sa, care au ales să-și sacrifice viața pentru credință decât să renege pe Hristos.

Constantin Brâncoveanu, un domnitor luminat și un mare ctitor de biserici, a fost decapitat în 1714, împreună cu cei patru fii ai săi și sfetnicul Ianache, pentru că au refuzat să se convertească la islam. Jertfa lor a devenit un simbol al credinței ortodoxe românești, iar Sfinții Martiri Brâncoveni sunt venerați ca sfinți și martiri ai Bisericii.

În predică, părintele exarh  a comparat pe Constantin Brâncoveanu cu dreptul Iov din Vechiul Testament, amândoi fiind exemple de răbdare și de credință nezdruncinată în fața suferinței. De asemenea, a subliniat că prin jertfa lor, Sfinții Brâncoveni s-au transformat în „pâine și vin” pentru Sfânta Împărtășanie, oferindu-și trupurile ca jertfă pentru mântuirea neamului.

Arhimandritul a îndemnat credincioșii să urmeze exemplul Sfinților Martiri Brâncoveni și să trăiască o viață după învățăturile lui Hristos.

La slujbă au participat numeroși credincioși, alături de autoritățile locale. Cu privire la această sărbătoare cu o semnificație deosebită pentru creștinii din Gherla, primarul Ovidiu Drăgan a declarat: „Această perioadă plină de încărcătură spirituală și emoțională a continuat astăzi la Biserica Ortodoxă Gherla III cu sărbătoarea celui de-al doilea hram – Sfinții Martiri Brâncoveni – care nu și-au renegat credința ortodoxă, fiind omorâți prin decapitare în ziua de 15 august 1714. Biserica Ortodoxă a rânduit ca ei să fie pomeniți pe 16 august. Au trecut 310 ani de când Constantin Vodă, împreună cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și sfetnicul său Ianache, au murit pentru credință, fiind încoronați cu coroana sfântă a muceniciei.”

La final, protopopul de Gherla, părintele Paul Isip, care este și parohul acestei comunități a adresat un cuvânt de mulțumire și recunoștință tuturor celor prezenți și celor care s-au implicat în organizarea sărbătorii.

Scurt istoric

Construcția bisericii noi a Parohiei Gherla III, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, unicat în arhitectura eclesiastică din România, a demarat în anul 1992, la inițiativa  părintelui Ioan Morar, fiind târnosită la data de 5 octombrie 2014, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În prezent, lăcașul de cult este pregătit pentru a fi împodobit cu pictură.

Parohul bisericii este protopopul de Gherla, preotul Iulian Paul Isip, avându-l alături pe preotul coslujitor Iustinian Săvărășan.


Mai multe fotografii AICI. 

Foto: Dumitru Cucura

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședința lunară a preoților din Protopopiatul Cluj I

Ședința lunară a preoților din Protopopiatul Cluj I

Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1 au participat, marți, 13 august, la ședința lunară administrativă, care s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, la locația consacrată, în Biserica Ortodoxă cu hramul...