Sfinții Martiri Brâncoveni, cinstiți la mănăstirea de la Mărișel în prezența ÎPS Părinte Andrei

de | aug. 16, 2017 | Actualitatea religioasă

Miercuri, 16 august, 2017, de praznicul Sfinților Martiri Brâncoveni, mănăstirea de la Mărișel, județul Cluj, așezământ monahal înființat acum doi ani, și-a sărbătorit hramul. Sute de credincioși au luat parte cu acest prilej la slujba arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, în jurul unui numeros sobor de preoți și diaconi.

VIDEO: Cuvantul de învățătură

Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni” din localitatea Mărișel,  situată la aproximativ 2 km de binecunoscuta „Cruce a Iancului” a fost înființată în 2015 și este al șaselea așezământ monahal din protopopiatul Huedin. Piatra de temelie pentru noua mănăstire a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Andrei anul trecut, pe 19 august. Ridicarea mănăstirii a fost încredințată atunci părintelui ieromonah Paisie Plic, de la Mănăstirea Remetea din județul Alba.

Sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni

Sfinții Martiri Brâncoveni, cinstiți la mănăstirea de la Mărișel în prezența ÎPS Părinte AndreiMoartea mucenicească a Voievodului Ţării Româneşti Constantin Brancoveanu, împreună cu fiii săi, Constanin, Ștefan, Radu și Matei și a sfetnicului Ianache a avut loc la Constantinopol.

Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac marcând istoria Neamului şi a Bisericii. Osemintele Sfântului Voievod Martir, aduse în ţară la anul 1720, de către doamna Maria, soţia sa, au fost înmormântate în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, ctitorie a domnitorului. La 20 iunie 1992, Biserica Ortodoxa Română i-a canonizat pe Martirii Brâncoveni, stabilindu-le zi de pomenire la 16 August, pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Ultimele articole

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei...