Sfinții Martiri Brâncoveni, ocrotitorii spirituali ai Parohiei Gherla III, sărbătoriți în prezența Exarhului Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului

de | aug. 17, 2019

Vineri, 16 august 2019, Parohia Ortodoxă Gherla III și-a sărbătorit al doilea hram, cinstind în mod deosebit pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache, ocrotitorii spirituali ai bisericii.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, parohul bisericii și protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, starețul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, protosinghelul Grigorie Benea, duhovnicul Mănăstirii Strâmba, protosinghelul Paisie Pașcu, preotul slujitor Alexandru Fărcaș, directorul Radio Renașterea, arhidiaconul Dan Văscu, precum și alți preoți invitați.

În cuvântul de învățătură, rostit cu acest prilej, părintele exarh Dumitru Cobzaru a evidențiat câteva trăsături ale personalității Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, caracterizându-l drept un sfânt cu o credință mărturisitoare și lucrătoare prin iubire, un cârmuitor destoinic, un ctitor de biserici și școli, precum și un familist model, arătând ceea ce ar trebui să însemne o familie.

Răspunsurile la slujbă au fost date de corul parohiei, iar la chinonic, interpretele de muzică populară Georgeta și Narcisa Balla au interpretat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.

La final, protopopul Iulian Paul Isip, parohul bisericii, a mulțumit tuturor preoților împreună-slujitori, în frunte cu exarhul mănăstirilor, arhim. Dumitru Cobzaru, autorităților locale și tuturor celor prezenți în număr mare la hramul bisericii.

Apoi, Grupul de copii care frecventează Cercul catehetic „Sfântul Matei Brâncoveanu” al Parohiei Gherla III a susținut un scurt moment artistic dedicat ocrotitorilor spirituali ai lăcașului de cult.

Manifestările religioase dedicate hramului au început încă din ajunul sărbătorii, astfel, joi seara, 15 august, a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litie și a fost adusă, de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, spre închinare, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Maica milelor”. Această icoană a fost pictată în anul 1673 de același preot Luca, din Iclod, la fel ca și cea de la Nicula, și există informații istorice care atestă că a lăcrimat în anii 1717 și 1729.

Construcția bisericii noi a Parohiei Gherla III, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, unicat în arhitectura eclesiastică din România, a demarat în anul 1992, la inițiativa  părintelui Ioan Morar, fiind târnosită în anul 2014. În prezent, lăcașul de cult urmează a fi împodobit cu pictură.

Mai multe fotografii AICI  

Photo Credit: Dumitru Cucură

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA