Sfinții Martiri Năsăudeni, prăznuiți în ținutul natal, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu

de | nov. 12, 2022

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, în ziua de prăznuire a Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu, județul Bistrița-Năsăud. Paraclisul așezământului monahal este pus sub ocrotirea Sfântului Atanasie Todoran, originar din această localitate.

Cu acest prilej, în paraclisul mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud – preotul Ioan Dâmbu, starețul mănăstirii – protosinghelul Irineu Paneș, precum și alți stareți, duhovnici și preoți din cuprinsul eparhiei.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a îndemnat „să urmăm credința Sfinților Martiri Năsăudeni” și a vorbit despre cât de importantă e păstrarea dreptei credinței și cinstirea strămoșilor.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, dirijat de protopsaltul Petru-Daniel Maxemiuc. La chinonic, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean a cântat balada lui Moș Tănase Todoran.

La finalul slujbei, părintele stareț Irineu Paneș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor care ajută și cercetează mănăstirea.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii și în procesul de rectitorire al așezământului monahal, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a acordat diplome de aleasă cinstire mai multor binefăcători. De asemenea, tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului. Paraclisul dovedindu-se neîncăpător, o parte din cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie în curtea mănăstirii.

O nouă biserică

După oficierea Liturghiei, ierarhul a vizitat șantierul noii bisericii, a binecuvântat temelia și lucrările efectuate până în prezent, piatra de temelie fiind pusă la data de 1 iunie 2022. În doar câteva luni, prin implicarea starețului Irineu Paneș și a altor binefăcători, lăcașul a fost ridicat până la centura superioară.

 

Un sfert de veac de la înființare

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bichigiu a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul unei vechi vetre monahale, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523.

La sfârşitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza şi paraclisul. De asemenea, au fost începute demersurile pentru construirea bisericii mari, însă 5 ani mai târziu toate imobilele au fost mistuite de foc. Cu toate acestea, în scurt timp s-a reușit să se construiască o nouă clădire, care cuprinde chiliile, trapeza şi un paraclis închinat Sfântului Atanasie Todoran, originar din zonă.

În prezent, Mănăstirea Bichigiu se află în plin șantier, cu caracter de rectitorire. Părintele protosinghel Irineu Paneș a fost instalat ca stareț în urmă cu doi ani, iar de atunci Mănăstirea Bichigiu a intrat întru-un amplu proces de rectitorire. A fost construită o nouă trapeză, iar în data de 1 iunie 2022 a fost pusă piatra de temelie pentru noua biserică, cu hramul „Sfânta Treime”. În doar câteva luni, lăcașul a fost ridicat până la centura superioară.

Obștea monahală este formată din cinci călugări, stareț fiind protosinghelul Irineu Paneș.

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu au suferit martiriul în ziua de 12 noiembrie 1763. Au fost apărători ai credinţei strămoşeşti şi ai neamului românesc. Aceștia au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română la data de 11 mai 2008.

Sfântul Atanasie Todoran, cunoscut în istorie și sub numele de Moş Tănase Todoran, a fost un grănicer român, militar în armata habsburgică, în timpul lui Leopold I, în secolele XVII-XVIII. A părăsit armata austriacă şi s-a refugiat în Munţii Ţibleşului, apoi în Maramureş şi în Moldova, unde a rămas o perioadă mai îndelungată.

A revenit în ţinuturile de obârşie din Ţara Năsăudului, în perioada în care Imperiul Habsburgic a urmărit atragerea românilor la catolicism, prin unirea cu Biserica Romei. În acest context, s-a desfăşurat revolta de la Salva din 1763, condusă de Atanasie Todoran. Pentru că a îndemnat două batalioane grănicereşti să nu renunţe la ortodoxie, Sfântul Atanasie Todoran a fost condamnat la moarte, la vârsta de 104 ani, prin frângerea pe roată. Alături de el au fost executaţi, la 12 noiembrie 1763, şi ceilalţi sfinţi pomeniţi astăzi: Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu. Citește și Sfinții Martiri Năsăudeni – credința mai presus decât viața însăși

Mai multe fotografii AICI  

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

În ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe Varvara, luni, 4 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la biserica din subteranul Salinei Ocna Dej, cu...