Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, cinstiți la Mănăstirea Bichigiu

de | nov. 12, 2020

Joi, 12 noiembrie 2020, în ziua de prăznuire a Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu, județul Bistrița-Năsăud. Paraclisul așezământului monahal este pus sub ocrotirea Sfântului Atanasie Todoran, originar din această localitate.

Cu acest prilej, în paraclisul mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, starețul mănăstirii, protosinghelul Irineu Paneș, precum și alți stareți, duhovnici și preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre modelul de viețuire și credință al Sfinților Martiri Năsăudeni, numindu-i „apărători și mărturisitori ai credinței”.

„Să îl mărturisim pe Hristos prin viața noastră. Dacă suntem creștini buni și ne văd ceilalți, poate se contaminează de la noi și încearcă și ei să fie creștini buni. «Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Care este în ceruri», zice Domnul Hristos. Să facem voia Lui, să Îl mărturisim prin viața noastră, în tot locul și în tot timpul. Dacă Îl mărturisim, atunci când va veni vremea, vom ajunge și noi acolo unde au ajuns Sfinții Năsăudeni, mărturisitorii pentru ortodoxie, în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La final Sfintei Liturghii, pentru întreaga activitate desfășurată în slujba aproapelui, în semn de apreciere și respect, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, domnului Dumitru Bușcoi, fostul primar al comunei Zagra, iar domnului Grigore Tecar, ctitor al mănăstirii, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor din zonă și a oficialităților locale, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de COVID-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric al așezământului monahal

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bichigiu a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul unei vechi vetre monahale, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523.

La sfârşitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza şi paraclisul. De asemenea, au fost începute demersurile pentru construirea bisericii mari, însă 5 ani mai târziu toate imobilele au fost mistuite de foc. În timpul stăreției părintelui Ilie Cira, s-a reușit să se construiască o nouă clădire, care cuprinde şi un paraclis închinat Sfântului Atanasie Todoran, originar din zonă.

În prezent, Mănăstirea Bichigiu se află în plin șantier, cu caracter de rectitorire.

Obștea monahală este formată din cinci călugări, stareț fiind protosinghelul Irineu Paneș.

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu au suferit martiriul în ziua de 12 noiembrie 1763. Au fost apărători ai credinţei strămoşeşti şi ai neamului românesc. Aceștia au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română la data de 11 mai 2008.

Sfântul Atanasie Todoran, cunoscut în istorie și sub numele de Moş Tănase Todoran, a fost un grănicer român, militar în armata habsburgică, în timpul lui Leopold I, în secolele XVII-XVIII. A părăsit armata austriacă şi s-a refugiat în Munţii Ţibleşului, apoi în Maramureş şi în Moldova, unde a rămas o perioadă mai îndelungată.

A revenit în ţinuturile de obârşie din Ţara Năsăudului, în perioada în care Imperiul Habsburgic urmărea atragerea românilor la catolicism, prin unirea cu Biserica Romei. În acest context, se desfăşoară revolta de la Salva din 1763, condusă de Atanasie Todoran.

Pentru că a îndemnat două batalioane grănicereşti să nu renunţe la ortodoxie, Sfântul Atanasie Todoran a fost condamnat la moarte, la vârsta de 104 ani, prin frângerea pe roată.

Alături de el au fost executaţi, la 12 noiembrie 1763, şi ceilalţi sfinţi pomeniţi astăzi, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu.

Citește și Sfinții Martiri Năsăudeni – credința mai presus decât viața însăși

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

În ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe Varvara, luni, 4 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la biserica din subteranul Salinei Ocna Dej, cu...