Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii școlilor teologice, cinstiți de seminariștii și studenții teologi clujeni

de | ian. 30, 2020

Sute de studenți și elevi teologi clujeni au participat joi, 30 ianuarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, cei trei mari dascăli ai lumii, protectorii tuturor școlilor teologice ortodoxe.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, protopopi, preoți și diaconi, slujitori ai catedralei, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Luminătorii lumii”, în care a vorbit despre cei trei mari ierarhi și despre calitățile lor. Totodată, Ierarhul i-a îndemnat pe tinerii elevi și studenți, de la cele două instituții teologice, să fie preoți buni și  luminători ai lumii, asemenea celor trei ocrotitori spirituali.

„De la tinerii noștri teologi, Dumnezeu așteaptă să devină preoți buni și să fie luminătorii lumii”, a spus ierarhul.

 

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Radu-Valeriu Bob a fost hirotonit preot pe seama Capelei „Sfântul Vasile cel Mare” din localitatea Popești, Protopopiatul Cluj I, iar tânărul teolog Simion Valeriu Toderean a fost hirotonit întru diacon.

Pentru bogata activitatea de înaltă ținută academică și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine, inspectorul școlar general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, conf. univ. dr. Vasile Timiș, a primit Ordinul „Mihai Vodă” din partea Părintelui Mitropolit Andrei.

La final, au luat cuvântul: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, președintele Senatului Univesității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, și inspectorul școlar general al ISJ Cluj, prof. dr. Valentin Claudiu Cuibus.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date, în prima parte a slujbei, de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu, iar în cea de a doua parte – de Corul Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu. De asemenea, la priceasnă, Grupul Coral „Oremus” al Seminarului, dirijat de arhid. Daniel Mocanu, a interpretat mai multe pricesne.

La această sărbătoare au participat, alături de studenții și elevii teologi, corpul profesoral al Facultății și Seminarului Teologic Ortodox din municipiu, printre care și directorul seminarului, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai și ai Inspectoratului Școlar Județean din Cluj, precum și oameni de cultură, oficialități locale și numeroși clujeni.

 

Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic

Cei trei ierarhi sunt serbaţi împreună în data de 30 ianuarie, încă din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în urma unei minuni. În vremea aceea, se pornise o dispută între credincioşi privind care este mai mare dintre cei trei. Pentru a pune capăt acestor dispute, Dumnezeu a rânduit ca printr-un episcop, Ioan al Evhaitelor, în urma unei vedenii în vis, să facă această propunere, toţi să fie serbaţi în aceeaşi zi, deoarece în cer sunt egali şi în unitate. Astfel, în anul 1084 s-a hotărât ca data de 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comună a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.

În calendarul ortodox, Sfinţii Trei Ierarhi sunt cinstiţi şi separat, după cum urmează: 13 noiembrie – Sfântul Ioan Gură de Aur, 1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare, și 25 ianuarie – Sfântul Grigorie Teologul.

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Sute de studenți și elevi teologi clujeni au participat joi, 30 ianuarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 30 ianuarie 2020

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA