Sfinții Trei Ierarhi, serbați de studenții și elevii teologi clujeni

de | ian. 30, 2016

Sute de studenți și elevi teologi au participat sâmbătă, 30 ianuarie 2016, în Catedrala Mitropolitană la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Clujului de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Praznicul închinat Sfinților Vasile, Grigore și Ioan a reunit și întreg corpul profesoral al Facultății și Seminarului Teologic Ortodox din Municipiu, dar și oficialități locale.

În cuvântul de învățătură rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, ierarhul a facut o comparație între perioada de plină expansiune a Bisericii din vremea celor trei Sfinți Ierarhi și ușoara decădere pe care Biserica o trăiește astăzi: „Vedem că Sfinții Ierarhi au fost și au rămas mari dascăli ai lumii. Acesta este gândul frumos legat de vremurile lor când Biserica era în plină expansiune. Dar, acum câteva zeci de an a ieșit o carte în care autorul vorbea despre biserica în involuție. Atunci când am citit-o am suferit sufletește crezând că nu are dreptate, sufletul meu nu mă lasă să acced nici acum că are dreptate, dar totuși este o realitate. Noi am vrea ca Biserica să fie în plină expansiune, așa cum era și în vremea Sfinților Trei Ierarhi”.

Parastas în memoria Mitropolitului Bartolomeu

Liturghia s-a finalizat cu un Parastas în memoria Mitropolitului Bartolomeu, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc 5 ani.

Preoții alături de ierarh au coborat apoi în cripta de la subsolul catedralei, pentru a rosti o ectenie specială și la mormântul vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

Un alt eveniment dedicat memoriei primului Mitropolit al Clujului va avea loc luni, 1 februarie 2016, la Muzeul Mitropoliei.

Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic

Sărbătoarea de pe 30 ianuarie a fost fixată de către Ioan, episcopul Evhaitelor, care păstorea pe vremea împăratului Alexie Comnenul. Atunci se pornise o dispută între credincioşi privind care este mai mare dintre cei trei. Iar cei Trei Ierarhi s-au arătat aievea sfântului ierarh, spunându-i că în cer sunt egali şi în unitate. De aceea, i-au cerut să le fixeze o zi de prăznuire pentru toţi trei. Ziua a fost fixată pe 30 ianuarie iar, mai târziu, în 1930 la un congres al Facultăţilor de Teologie ţinut la Atena această zi a fost aleasă ca sărbătoare de hram a tuturor şcolilor teologice.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA