Sfinţire de capelă şi Sfânta Liturghie în Parohia Unguraş, Protopopiatul Baia  Mare

de | iul. 14, 2019

Duminică, 14 iulie 2019, duminica a IV-a după Sfintele Rusalii, când se citeşte Evanghelia despre vindecarea slugii sutaşului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat, cu începere de la ora 9,30, în Parohia Unguraş, Protopopiatul Baia  Mare, unde a binecuvântat noua capelă de cimitir, a oficiat Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi slujitori, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

Binecuvântarea capelei de cimitir

În drum spre biserica din sat, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit la noua capelă de cimitir a parohiei, pentru a face cele necesare pentru darea ei în folosinţă.

Noua capelă de cimitir din Parohia Unguraş a fost ridicată în ultimii ani, prin contribuţia UAC Dumbrăviţa, Primăria şi Consiliul Local, cu sprijinul bunilor credincioşi din localitate, fiind executată la standarde europene, spaţioasă, încât să încapă un număr mare de credincioşi, cu un drum de acces modernizat, dotată cu cameră de frig, pictată în tehnica tempera şi având dotările necesare.

La oficierea slujbei de binecuvântare a participat întreg soborul de preoţi invitaţi, arhidiaconii şi diaconii prezenţi, consilierii parohiali, oficialităţile şi mai mulţi credincioşi.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

După binecuvântarea capelei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a îndreptat, împreună cu soborul şi credincioşii care au fost prezenţi la această slujbă, spre biserica parohială, aflată în centrul satului, pe o colină, după tradiţia amplasării bisericilor în satele româneşti.

Aici, după o primire făcută cu multă bucurie de credincioşii veniţi să asiste la Sfânta Liturghie, primarul Felician Ciceu al comunei Dumbrăviţa, Daniel Vărzaru, directorul financiar al UAC Europe Dumbrăviţa (Fabrica de avioane), prim-epitropul Nicolae Bele şi un grup de copii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de Vară, situat în curtea bisericii.

Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Sabin Petru Bogluţ, paroh, preoţi din parohiile comunei Dumbrăviţa: Pr. Bogdan Ciocotişan din Dumbrăviţa, Pr. Vasile Marc – Chechiş, Pr. Vasile Tarţa – Rus, Pr. Alin Erdei – Şindreşti, Pr. Sabin Cadar, pensionar, locuitor în Rus, alţi preoţi invitaţi, arhidiaconi şi diaconi. Între aceştia Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, născut în acest sat, şi Arhid. Ionuţ Pleş, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, căsătorit aici.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, şi corul  bisericii din localitate, dirijat de Marcian Dobrican. La chinonic au mai cântat eleva Marcela Ştefania Latiş, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, şi Bianca Bârdea din localitate.

Deşi prognozele meteorologice prevesteau ploaie intensă în această zi, a fost o zi fără ploaie, cu soare printre nori şi chiar cald la amiază, încât credincioşi mulţi, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare de pe Fisculaş (zonă adiacentă municipiului Baia Mare, cu scutire de dări fiscale pe vremea Imperiului Austro-Ungar, de unde şi numele), au venit să se roage împreună cu Ierarhul şi soborul la această Sfântă Liturghie. Între ei s-au aflat primarul Felician Ciceu, Daniel Vărzaru de la UAC, unitate cu capital american şi cu 2.000 de muncitori, care susţine acţiunile şi investiţiile bisericilor din comună, precum şi activităţi din alte domenii, Dr. Jon Kevin Loebbaka, unul din directorii UAC, invitaţi de pe satele din jur, din oraşul Baia Sprie şi municipiul Baia Mare.

Cuvântul de învăţătură

La început, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut câteva consideraţii despre mersul vremii în această vară, când s-au întâmplat mai multe furtuni cu mari pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, nu numai la noi în ţară, ci şi în Balcani şi Europa.

„Toate acestea se întâmplă deoarece natura este soldatul lui Dumnezeu, iar noi spunem că am defrişat şi agresat natura. Se întâmplă şi lucrul acesta, dar în Grecia nu au avut ce să defrişeze, pentru că acolo nu sunt copaci prea mari. Acolo nu au despădurit ca la noi. Nu e numai agresiunea omului asupra naturii, ci este abaterea omului de la legile naturii, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Omul este singura făptură care se abate de la legile lui Dumnezeu. Moral, fizic şi din toate punctele de vedere omul se abate de la legile lui Dumnezeu. De la poruncile lui Dumnezeu şi de la legile Creatorului. Şi atunci natura se dezlănţuie. Nu Dumnezeu pedepseşte. Dumnezeu îi dă drumul naturii. Natura nu mai suportă. Nu mai suportă pe omul care a căzut din starea lui firească, din starea lui naturală. Copacul, animalul, păsările, necuvântătoarele îşi urmează legile. Şi omenirea a căzut mai jos decât necuvântătoarele. De aceea, norii aceştia circulari,  uragan în Grecia, ucid oameni. Parcă urmăresc oamenii să-i uciadă. Parcă sunt fiinţe vii. Natura este soldatul lui Dumnezeu. Şi ea pedepseşte umanitatea. Şi aproape distruge umanitatea prin erupţiile vulcanice, prin catastrofe, prin cutremure. Toate acestea se întâmplă. Să nu dea Dumnezeu drumul războaielor. Să înceapă neamurile pământului să se războiască şi să se lupte care sunt mai puternice, că nu ştim ce va mai rămânea din omenire.”

Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a trecut la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării slugii sutaşului, despre care a afirmat:

„Pericopa evanghelică de astăzi ne oferă multe învăţături frumoase şi sfinte. Este foarte important să avem credinţa puternică a acestui sutaş, care a crezut că Iisus este Hristos Fiul lui Dumnezeu. Este foarte important să avem smerenia şi discreţia lui. Era un om care răspundea de ordinea din cetatea Capernaumului, era un demnitar, nu era orice persoană oarecare. A avut discreţie şi smerenie multă.  Şi credinţă puternică. Şi apoi, pentru toate aceste merite ale lui şi pentru faptul că a fost iubitor de spiritualitate şi a fost ctitor de locaş sfânt făcut comunităţii peste care conducea, a fost cinstit de întreaga comunitate. Din Sfintele Scripturi primim lecţii de viaţă, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop. Doar să le ascultăm cum trebuie, să le auzim bine, să nu intre numai în urechi, ci să ajungă şi la minte, să coboare la inimă, să devină lucrătoare şi convingătoare. Lucrătoare în viaţa noastră şi apoi convingătoare în societate prin faptele pe care le săvârşim noi.”

Distincţii

Preotul paroh Sabin Petru Bogluţ, de 6 ani în această parohie, a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu şi a primit, în Anul Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, scoasă de Episcopie pentru  acest An Omagial,  şi gramata Episcopală care conferă cele două distincţii.

Au mai primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” primarul Felician Ciceu şi Daniel Vărzaru, iar corul bisericii a fost distins cu Medalia Jubiliară „Justinian Arhiepiscopul” pentru performanţa la care a ajuns.

Diplome de vrednicie au primit toţi binefăcătorii sfântului locaş de închinare.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...