Sfințirea bisericii cu hramurile „Sfântul Apostol Toma” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău

de | sept. 27, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 18-a după Rusalii, 27 septembrie 2020, credincioșii Parohiei „Sfântul Apostol Toma” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, biserica parohiei a fost sfințită de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu un sobor de ierarhi, printre care Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, în prezența unui mare număr de credincioși.

După târnosirea lăcașului de cult, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, alături de ceilalți ierarhi prezenți, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de peste 20 de preoți și diaconi, între care s-au numărat și preotul prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, preoți consilieri, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, preotul Dan Dregan, protopopul Jiboului, și preotul Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ora et labora! (Roagă-te și muncește)”.

„E nevoie de rugăciune ca munca noastră să fie binecuvântată”, a spus Înaltpreasfinția Sa, în cadrul omiliei rostite. 

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat ierarhilor prezenți la Zalău cu ocazia sfințirii bisericii Parohiei „Sfântul Apostol Toma” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiu și a felicitat pe  părintele paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga și bogata activitate desfășurată, urându-i ani îndelungați, întrucât preacucernicia sa și-a sărbătorit pe data de 26 septembrie ziua de naștere.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit parohului Ionuț Pop Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Totodată, au mai fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

În continuare, părintele paroh Ionuț Pop a mulțumit ierarhilor pentru prezență și le-a dăruit câte un engolpion.

De asemenea, au fost împărțite iconițe cu Sfântul Apostol Toma și cu Sfântul Ierarh Nicolae tuturor celor prezenți la slujbă.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din Municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009.

În anul 1990, în oraşul Zalău existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cel mai apropiat lăcaș de cult, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii, una pe strada 22 decembrie 1989 şi cealaltă în cartierul Sărmaş.

Crucea, dar şi cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-au fost încredinţate preotului Ionuţ Pop, vicarul administrativ al Episcopiei Sălajului. Piatra de temelie a lăcașului de cult, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost pusă în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, sfinte moaște care astăzi sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, lăcașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.

Astfel, între anii 2010-2011, preotul paroh Ionuț Pop, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, a ridicat sfânta biserică cu hramurile „Sfântul Apostol Toma” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Zalău, Protopopiatul Zalău, iar între anii 2012-2020 s-au realizat următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost tencuit și pictat în tehnica tempera, s-a făcut aducțiunea apei, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet stratificat, s-a realizat instalația electrică, s-au montat geamuri cu vitralii, uși de acces, candelabre și aplice pentru iluminat, au fost instalate sistemul de încălzire pe generatoare de aer cald și cel de sonorizare, Sfânta Masă a fost sculptată în lemn de tei și s-au confecționat iconostasul, tronul arhieresc, stranele, scaunele și două tetrapoade din lemn de stejar, precum și mobilierul bisericesc din lemn de tei. În exterior biserica a fost tencuită cu tencuială minerală, s-a făcut acoperișul din tablă metalică Durako, s-au montat jgheaburi și burlane, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar placat cu plăci de gresogranit, s-au placat cu gresogranit și s-au dotat cu rampă și balustradă din fier forjat scările de acces spre biserică, a fost ridicat gardul de împrejmuire al lăcașului de cult, curtea bisericii a fost amenajată și au fost achiziționate terenurile pentru casa parohială și parcarea auto, precum și un lumânărar. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe fotografii AICI 

În Duminica a 18-a după Rusalii, 27 septembrie 2020, credincioșii Parohiei „Sfântul Apostol Toma” și „Sfântul Ierarh…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 27 septembrie 2020

Foto credit: Episcopia Sălajului

Ultimele articole

Părinții deșertului

Părinții deșertului

În conduita lor părinții deșertului au excelat prin multe singularități, au fost asceți aspri și mari mistici au trăit uneori ca niște fiare, uneori ca niște îngeri au făcut minuni și au gravat pe demoni. Toate acestea sunt adevărate, dar secundare și nu aceasta este...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...