Sfinţirea bisericii din Lechinţa, Protopopiatul Oaş

de | sept. 2, 2018

Duminică, 2 septembrie 2018, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Slujba de sfinţire a bisericii din Parohia Lechinţa, Protopopiatul Oaş, după care a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească şi a rostit cuvânt de învăţătură.

Primirea Ierarhului
La intrarea în Parohie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost invitat de primarul comunei Călineşti, Dinu Birtoc, de fel din Lechinţa, să urce într-o caleaşcă la care erau înhămaţi doi cai superbi, cu care s-a deplasat până la intrarea în curtea bisericii, unde a fost aşteptat de un grup de copii de la şcoala din localitate, îmbrăcaţi în spectaculoasele costume din Oaş, împreună cu preotul paroh Dan Augustin Coroian. În curtea bisericii, credincioşii veniţi întru întâmpinare purtau, de asemenea, costume populare oşeneşti.

Slujba de târnosire
Ca urmare a multor lucrări de renovare, eterioare şi interioare, a repictării întregii biserici, a reorganizării Sfântului Altar, a rezidirii Sfintei Mese şi a dotării cu un nou iconostas, s-a impus târnosirea bisericii din Lechinţa, construită între anii 1940-1944, care a suferit, de atunci, mai multe lucrări de reabilitare, inclusiv de subzidire.

Slujba de târnosire a fost făcută după toate regulile Bisericii Ortodoxe, prin punerea în piciorul Sfintei Mese, în tub de inox, pe pat de nisip fin uscat, a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire, iar în colţurile Sfintei Mese a icoanelor Sfinţilor Evanghelişti Matei, Marcu, Luca şi Ioan, gravate în granit, pentru a dăinui în timp cât rezistă această piatră tare, şi pecetluite cu ceară ca şi tubul de inox. În prealabil, Sfânta Masă a fost spălată cu aghiazmă şi apă de trandafiri, unsă cu Sfântul şi Marele Mir de preoţii prezenţi în Sfântul Altar.

Biserica a fost miruită, interior şi exterior, cu Sfântul şi Marele Mir, precum şi catapeteasma, cu picturile de pe ea, şi proscomidiarul.
Cu ocazia târnosirii, biserica a primit şi al doilea hram: „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi”, care este hramul vechii biserici, construite la 1604, care se află în prezent în Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui sobor de 20 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Pr. Ioan Marcel Malanca, protopop de Oaş, Pr. Mihai Feher, proin-protopop de Oaş, Pr. Dan Augustin Coroian, preot paroh, preoţi din parohiile vecine şi chiar din alte protopopiate.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Thelogos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Între credincioşi s-au aflat oficialităţi judeţene, consilieri judeţeni şi locali, primarul comunei, invitaţi din alte localităţi ai credincioşilor din Lechinţa.

Cuvântul de învăţătură
Un frumos şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, care ne redă pilda nunţii fiului de împărat, rostită de Mântuitorul şi relatată de Evanghelistul Matei. Toţi suntem chemaţi la nunta fiului de împărat, dar trebuie să fim înţelepţi şi să înţelegem de ce suntem chemaţi la această nuntă.

„Dacă raţiunea nu-i luminată de Duhul Sfânt, nu se poate numi înţelepciune, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Noi se cuvine să fim oameni înţelepţi, să ne păstrăm haina botezului curată, să lucrăm rugându-ne, postind şi făcând fapte bune, să nu ne găsească momentul acesta în care stăpânul ar putea să zică de ce ţi-ai întinat haina sau ţi s-a rupt haina botezului?”

Suntem chemaţi toţi, dar se poate să nu fim toţi aleşi:
„Toţi suntem chemaţi, dar dacă nu răspundem, dacă nu cercetăm biserica, dacă nu suntem oameni care nu doar să avem credinţa dreaptă, ci şi vieţuirea corectă şi conformă cu credinţa pe care o mărturisim, atunci s-ar putea să nu fim aleşi, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Suntem chemaţi, dar s-ar putea să nu fim aleşi. Nu ne-am silit. Împărăţia lui Dumnezeu se ia prin silinţă. Se ia cu năvală. Se ia cu asalt. Se cucereşte. Se câştigă. E un dar pe care l-am primit, îl avem, dar se păstrează cu greu, ca orice dar. De aceea, trebuie să vă creşteţi copiii în cultul muncii, să nu le împliniţi toate dorinţele fără să-i obişnuiţi să muncească şi să-şi câştige existenţa prin propria lor înţelepciune, prin puterea fizică, prin sănătatea trupească pe care o au. Darurile acestea trebuiesc folosite constructiv.”

Distincţii
În semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească și social-filantropică și pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi” din Parohia Lechința, Protopopiatul Oaș, preotul paroh Dan Augustin Coroian a fost hirotesit Iconom Stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii, actualul primar Dinu Birtoc, fost prim-epitrop al bisericii în perioada 2010-2014, a primit Gramata Episcopală.

Diplome de vrednicie au primit, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii, actualul prim-epitrop Florin Gavrău şi Consiliul Parohial, Vasile Copil, fost prim-epitrop în perioada 2014-2018, Mihai Ciorcaș, fost prim-epitrop, perioada 2004-2010, Gheorghe Copil, fost primar al comunei Călinești-Oaș, Gheorghe Cârciu, binefăcător, şi Ioan Macarie Filip, pictor bisericesc.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, care va face parte din Muzeul Episcopiei.

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...