Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

de | mai 11, 2023 | Actualitatea religioasă

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj.

Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit capela mortuară din localitate, în prezența oficialităților locale și a credincioșilor din sat. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, parohul comunității din Gârbău– preotul Ioan Bodea, precum și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe cei implicați în viața și activitățile parohiei.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat parohului Ioan Bodea o diplomă de aleasă cinstire. Primarului comunei Gârbău, Lucian Gheorghe Broiana, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar Consiliului Local o diplomă de aleasă cinstire.

Potrivit protopopului de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, construcția capelei mortuare a debutat în anul 2019 și s-a realizat în totalitate de Primăria Gârbău, pe un teren donat de Parohia Ortodoxă Gârbău.

În localitatea Gârbău există două biserici. O biserică din lemn, monument istoric, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, construită între anii 1845-1848; precum și o biserică de zid, care este actuala biserică parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită între anii 1991-2004, în timpul păstoririi actualului paroh, părintele Ioan Bodea. Lăcașul are formă de cruce bizantină, cu o cupolă care se înalță la 30 de metri. Pictura a fost realizată în tehnica frescă, de pictorul bisericesc Paul Bătăiosu. Biserica a fost sfințită în anul 2004, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Protopopiatul Huedin

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...