Sfințirea capelei mortuare din Ghinda

de | iun. 10, 2023

Sâmbătă, 10 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Ghinda, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării capelei mortuare din localitate.

De la ora 10:00, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Nușeni – arhim. Paisie Iloaie, duhovnicul Mănăstirii Cormaia – protos. Nicodim Sângeorzan, preotul paroh Doru Constantin Zaharie și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Alexandru Molnar.

După oficierea Liturghiei, PS Părinte Benedict a sfințit noua capelă mortuară din localitate, ridicată cu sprijinul Primăriei Bistrița, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Ghinda.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Doru Constantin Zaharie, iar primarului municipiului Bistrița, Ioan Turc, i-a oferit Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători, în frunte cu preoteasa Claudia-Mihaela Zaharie.

La eveniment au participat numeroși credincioși, precum și oficialități locale, în frunte cu primarul municipiului Bistrița – Ioan Turc și preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud – Menuţ Maximinian, care este și directorul cotidianului Răsunetul.

Scurt istoric

Biserica parohială din localitatea Ghinda are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” și a fost construită în anul 1937. În ultima perioadă, lăcașul a trecut printr-un amplu proiect de renovare și înfrumusețare, fiind pregătit pentru a fi resfințit anul viitor.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...