Sfințirea capelei mortuare din Miceștii de Câmpie

de | iul. 8, 2023

Sâmbătă, 8 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Miceștii de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din localitate.

De dimineață, în biserica parohială din localitate, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, alături de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie.

La finalul Liturghiei, cei prezenți au primit vizita și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, care a rostit un cuvânt de învățătură și a vorbit despre echilibru și cumpătare.

Preotul paroh Ionuț Drăgan a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei, aceasta fiind și ultima slujire în calitate de paroh al comunității. Părintele Ionuț Drăgan a ocupat luna trecută, prin concurs, postul de preot paroh al Parohiei Maieru II. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii parohiei.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul Ionuț Drăgan. Primarul comunei Miceștii de Câmpie, Ioan Becan, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar ing. Paul Doboacă a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, cei care au donat terenul pentru edificarea capelei mortuare și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Apoi, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit noua capelă mortuară din localitate, ridicată cu sprijinul Primăriei Miceștii de Câmpie și a altor binefăcători.

Au participat numeroși credincioși, precum și oficialități locale, județene și centrale, în frunte cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan.

Scurt istoric

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Miceștii de Câmpie a fost zidită între anii 1903-1904, lângă biserica veche de lemn, care data din anul 1700 şi care a fost donată, în anul 1905, credincioşilor ortodocşi români din satul Vermeş. Arhitectura Bisericii este specifică bisericilor vechi romanice, în formă de navă, având un pridvor deschis şi un singur turn, acesta fiind folosit drept clopotniţă.

În decursul anului, pe lângă activităţile pastoral-misionare, Parohia Miceștii de Câmpie organizează diverse activităţi cu tinerii, precum: tabere de vară, cateheze, jocuri, cântece și întâlniri tematice folositoare educației lor.

De Parohia Miceștii de Câmpie aparține și filia Fântânița.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Dumitru Arsente Sidor

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...