Sfințirea Capelei mortuare din Parohia Șopteriu

de | iun. 19, 2021 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 19 iunie 2021, în mijlocul credincioșilor din Șopteriu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din localitate.

Cu această ocazie, în biserica parohială din localitate, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Leon Oltean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credicioșilor prezenți pe tema „Legătura dragostei”.

 

La finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Benedict a sfințit noua capelă mortuară din localitate, construită recent cu sprijinul Primăriei Urmeniș.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul paroh Leon Oltean. Primarului comunei Urmeniș, Dumitru Tomșa, i-a oferit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar domnului Viorel Balaș i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit toți ceilalți binefăcători.

Scurt istoric

Biserica de lemn din Șopteriu, comuna Urmeniș, județul Bistrița-Năsăud, datează din secolul al XVIII-lea și poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica a fost reparată și consolidată în mai multe rânduri.

În ultimii ani, lăcașul de cult a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior. Astfel, s-a turnat o fundație nouă, s-au tencuit pereții exteriori și s-au zugrăvit, iar pridvorul a fost reconstruit. Interiorul bisericii a necesitat lucrări de înlocuire a boltei, care era din lemn, iar pereții sau retencuit. În anul 2012 s-a pictat pentru prima dată întreaga biserică, a spus părintele paroh Leon Oltean.

Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 13 septembrie 2015, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Biserica din Șopteriu a deținut o serie de cărți vechi de cult, scrise cu litere chirilice. Printre acestea se numără Evanghelia, tipărită la București, în anul 1722, în timpul lui Nicolae Mavrocordat, precum și un Penticostarion, tipărit la Blaj, în anul 1768, în timpul Împărătesei Maria Tereza. Cărțile se află în patrimoniul Muzeului Județean Bistrița, unde se găsesc și astăzi.

Mai multe fotografii AICI

 

Ultimele articole

Mulţimea bunurilor materiale nu-ţi poate aduce bucurie

Mulţimea bunurilor materiale nu-ţi poate aduce bucurie

Iubiţi fraţi şi surori, mulţimea bunurilor materiale nu ne poate aduce bucurie, pentru că, având mult poţi deveni rob al patimii iubirii de avere. Iată ce zice Domnul Hristos în Evanghelia de la Ioan, în capitolul 8, versetul 34: „Adevărat, adevărat vă spun, oricine...

Omul – lucrul cel mai de preț

Omul – lucrul cel mai de preț

Aspecte introductive În decursul activității Sale pământești, Domnul a făcut multe minuni. Între ele, o categorie importantă o reprezintă exorcizările. Uneori, El alungă demoni pentru că cineva din anturajul posedatului o cere, alteori pentru că însuși cel în cauză,...

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

Sfânta Muceniță Hristina era originară din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). Era fiica marelui dregător Urban care dorind să își protejeze fiica de ispitele din lume și să slujească tot timpul în templul zeilor păgâni i-a dăruit...

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit joi, 22 iulie 2021, vârsta de 70 de ani.  Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și...