Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

de | sept. 21, 2023

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, de la ora 12:00, în prezența oficialităților locale și a credincioșilor din sat, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit capela mortuară din localitate.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud – preotul Marius Pintican, parohul comunității din Șieu-Odorhei – preotul Flaviu Marian Druță, precum și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța valorificării vieții pământești pentru veșnicie și i-a felicitat pe cei implicați în viața și activitățile parohiei. Astfel, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat parohului Flaviu Marian Druță și domnului Petru Miron,  administratorului firmei responsabile cu ridicarea capelei, „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”, iar primarului comunei Șieu-Odorhei, Sorin Sfintean, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

Capela mortuară a fost construită în centrul comunei, iar investițiile au fost suportate de Primăria Comunei Șieu Odorhei. Edificarea capelei a început în luna aprilie 2022 și a fost finalizată în luna august 2023, conform părintelui paroh Flaviu Marian Druță.

La slujbă au participat oficialități județene și locale, în frunte cu prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Camelia Tabără.

Scurt istoric

Aşezat pe malul stâng al râului Șieu, satul Şieu-Odorhei are din 1905 o biserică construită sub formă de navă, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. De-a lungul vremii, în lăcașul de cult a fost introdus curentul electric, s-a introdus instalația de încălzire centrală și a fost pictat, iar în anul 2006 a fost resfințit de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Parohia Șieu-Odorhei

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...