În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Groși, Baia Mare, unde a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, a rostit cuvânt de învățătură și a sfințit locul pentru o nouă biserică, care va purta hramul bisericii vechi, „Sfinții Mihail și Gavriil” și noul hram „Buna Vestire”.
Soborul liturghisitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial, Pr. Mihai Pavel, inspector patriarhal al sectorului teologic educațional și pentru catehizarea tineretului, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească, Protos. Serafim Bilț, eclasiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, Pr. Ovidiu Spătar, paroh, Pr. Bogdan Ciocotișan, paroh în Dumbrăvița, Pr Ioan Ilieș, slujitor la Mănăstirea Habra din localitate, Pr. Lect. Univ. Dr. Claudiu Pop, fost paroh, Pr. Adrian Vasile Marc din Chechiș, Pr. Olimpiu Țura din Ocoliș, Pr. Militar Dr. Daniel Achim, Pr. Viorel Spătar, fratele de sânge al preotului paroh, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Diac. Ionel Herțeg, fiu al satului.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, și corul parohiei, dirijat de Gheorghe Petrovan, iar la priceasnă a cântat Gabriela Ardusătan, de la Ansamblul Național „Transilvania”, fiică a satului.
Între credincioși s-au aflat deputatul Ionel Bogdan, primarul Florin Bolte al comunei, alături de alte oficialități, credincioși cu preoții din satele comunei și din jur.
Preasfințitul Părinte Iustin a rostit și un cuvânt de învățătură:
„Duminica de astăzi este însemnată în calendar ca a Înfricoșătoarei Judecăți. Și este impresionantă imaginea pe care o prezintă Mântuitorul. Ce se va întâmpla la sfârșitul istoriei. Adică atunci când totul se va sfârși în felul sau în modul în care cunoaștem noi lumea și cât cunoaștem din Univers astăzi și va fi un Cer nou și un Pământ nou. Este foarte important să aprofundăm, să înțelegem și să aprofundăm, că Sfânta Scriptură a Vechiului Testament ne dezvăluie cum a apărut Cerul și Pământul și cum l-a vizitat Dumnezeu pe om. Și că i-a dăruit omului toată Creația sa ca să o chivernisească. Să-i poarte de grijă, să o iubească și să o păstorească, după cum spune în Cartea Facerii din cele cinci cărți ale lui Moise, numite Pentateucul lui Moise.
Cartea Facerii ne spune că la început a făcut Dumnezeu Cerul și Pământul. Și apoi l-a zidit pe om. Și face referiri la creația omului și la facerea Lumii, din nimic. Sfinții Părinți le-au așezat în Simbolul Credinței niceo-constantinopolitan. Și noi le rostim până astăzi, în același fel de 1700 de ani, conform cu Sfânta Scriptură, cu Referatul Biblic. Și zice Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl a toate Făcătorul, ziditorul Cerului și al Pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute. Și noi știm că Dumnezeu a făcut Cerul și Pământul în comuniunea Sfintei Treimi, pentru că Dumnezeu era împreună cu Fiul, Tatăl și Duhul Sfânt. Așa cum mărturisim în tot Simbolul Credinței, credem în Tatăl, credem în ziditorul, creatorul, în Fiul, Mântuitorul sau Răscumpărătorul, și în Duhul Sfânt, Sfințitorul sau de viață Făcătorul.
Acum, noi avem credința și credem în creaționism, nu în evoluționism. Evoluționismul lui David spune că speciile au evoluat de la cele mai mici ființe, creaturi, până la maimuță, iar maimuța s-a transformat în om. Să creadă ei. Cine vrea să creadă că e din maimuță, nu are decât. Noi credem că suntem zidiți de Dumnezeu, după chipul și asemănarea Lui. Și, spre deosebire de animale, care nu au decât viață, animalele au viață biologică, noi avem viață biologică, ce se petrece de când ea, ființa, e embrion. Embrion uman. Primește viață din viața părinților, din sângele și viața părinților, biologică. Numai că la om lucrurile stau altfel. E adăugată viața din Dumnezeu. Viața vieții noastre este din Dumnezeu. Deci animalele mor, dar nu au suflet. Ceea ce și permite să fie sacrificate.”
„De ce este nevoie de judecata finală? Pentru că justiția umană este relativă. Justiția umană poate greși. Singură justiția divină este fără de păcat. Infailibilă”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a acordat mai multe diplome de vrednicie mai multor persoane care au ajutat și vor ajuta în continuare parohia în lucrarea de zidire a noii biserici, iar Părintele paroh Ovidiu Spătar a adus mulțumirile necesare Preasfințitului Episcop Iustin și soborului, corurilor și credincioșilor și i-a dăruit un coș cu flori.
După Sfânta Liturghie, marea mulțime de credincioși s-a deplasat la locul destinat construirii noii biserici, lângă casa parohială, unde Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie, pe un teren mai înalt, ca noul locaș de închinare să se vadă din tot satul. Biserica va avea hramul bisericii vechi, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și noul hram „Buna Vestitre”.
AUTOR: Andrei Fărcaș
FOTO: Arhid. Vasile Pop