Sfințirea Monumentului Eroilor din Beudiu

de | sept. 16, 2023

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Beudiu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii Monumentului Eroilor din localitate.

De dimineață, în biserica parohială din Beudiu, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, alături de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie.

De la ora 12.00, comunitatea parohială a primit vizita și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit Monumentul Eroilor din Beudiu. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor locali care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, fiind edificat de Primăria Comunei Nușeni, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Beudiu.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, parohul comunității – preotul Gavril Emilian Mureşan, precum și alți preoți din împrejurimi.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului românesc. Pentru implicarea activă în viața Bisericii și a comunității, ierarhul i-a acordat primarului comunei Nușeni, Ioan Mureșan, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

De asemenea, alocuțiuni au rostit următorii: locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre – general-maior Cristian Dan, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarba, deputatul Diana Morar și primarul comunei Nușeni – Ioan Mureșan.

Apoi, primarul Ioan Mureșan a conferit titlul de „Cetățean de onoare al comunei Nușeni” pentru doi fii ai comunei. Este vorba despre general-maior în retragere Ioan Manci și general-maior în rezervă Dorin Blaiu.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane la monumentul eroilor, urmată de defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, alături de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița.

La manifestare au participat autorități civile și militare, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre oficialitățile militare s-au aflat și comandantul Diviziei 4 Infanterie  ,,Gemina’’ – general de brigadă Bogdan Cernat și comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’ – colonel Cristinel-Dumitru Colibaba.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Facebook – Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA