Sfințirea Monumentului Eroilor din Beudiu

de | sept. 16, 2023

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Beudiu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii Monumentului Eroilor din localitate.

De dimineață, în biserica parohială din Beudiu, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, alături de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie.

De la ora 12.00, comunitatea parohială a primit vizita și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit Monumentul Eroilor din Beudiu. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor locali care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, fiind edificat de Primăria Comunei Nușeni, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Beudiu.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, parohul comunității – preotul Gavril Emilian Mureşan, precum și alți preoți din împrejurimi.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului românesc. Pentru implicarea activă în viața Bisericii și a comunității, ierarhul i-a acordat primarului comunei Nușeni, Ioan Mureșan, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

De asemenea, alocuțiuni au rostit următorii: locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre – general-maior Cristian Dan, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarba, deputatul Diana Morar și primarul comunei Nușeni – Ioan Mureșan.

Apoi, primarul Ioan Mureșan a conferit titlul de „Cetățean de onoare al comunei Nușeni” pentru doi fii ai comunei. Este vorba despre general-maior în retragere Ioan Manci și general-maior în rezervă Dorin Blaiu.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane la monumentul eroilor, urmată de defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, alături de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița.

La manifestare au participat autorități civile și militare, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre oficialitățile militare s-au aflat și comandantul Diviziei 4 Infanterie  ,,Gemina’’ – general de brigadă Bogdan Cernat și comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’ – colonel Cristinel-Dumitru Colibaba.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Facebook – Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...