Sfințirea monumentului voievodului Gelu Românul la Așchileul Mic

de | sept. 1, 2018 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 1 septembrie 2018, când Biserica Ortodoxă prăznuiește începutul anului bisericesc, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Așchileu Mic, judeţul Cluj, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți a făcut parte protopopul de Cluj I, pr. Dan Hognogi și Consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Clujului a vorbit despre începutul anului bisericesc, despre ieșirea la propovăduirea a Domnului și despre creație, deoarece tot în prima zi a anului bisericesc sărbătorim Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat părintelui paroh Gheorghe Șanta „Crucea Arhiepiscopală”, precum și ordine și diplome de aleasă cinstire celor ce au sprijinit la înfăptuirea momumentului ridicat în cinstea voievodului Gelu Românul. Apoi, părintele paroh Gheorghe Șanta a mulțumit ierarhului pentru prezența sa în mijlocul comunității, preoților și tuturor celor prezenți.

De la ora 12.30, ierarhul, împreună cu oficialitățile județene și locale, s-au deplasat spre monumentul voievodului Gelu Românul, unde a avut loc dezvelirea și sfințirea lui.

IPS Andrei, Mitropolitul Clujului a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc.

Monumentul se află amplasat între cele două localități din comuna Așchileu: Așchileul Mic și Așchileul Mare, mai exact pe locul despre care se spune că după moartea lui Gelu, locuitorii voievodatului ar fi încheiat jurământul cu Tuhutum, căpetenia unui trib al ungurilor.

De asemenea, au fost rostite alocuțiuni de către primarul comunei Așchileu, doamna Ana Cighir, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, domnul Tudor Sălăgean, prefectul județului Cluj, ing. Ioan-Aurel Cherecheș, profesorul de istorie al Scolii Gimnaziale din Aschileu Mare, doamna prof. Mărar Ramona șicoordonatorul proiectului, domnul Gheorghe Turcu.

În cadrul aceste manifestări, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a primit titlul de cetățean de onare al Comunei Așchileu.

Apoi evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane și flori la monumentul voievodului și cu parada militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Manifestarea are loc în contextual anului jubiliar 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

Text și photo: Darius Echim

 

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...