Sfințirea noii catapetesme a bisericii parohiale din Unirea, binecuvântarea capelei mortuare și punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică

de | mai 28, 2023

În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 28 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Unirea, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii noii catapetesme a bisericii parohiale și a binecuvântării capelei mortuare din localitate. De asemenea, sâmbătă seara, cei doi ierarhi au pus piatra de temelie pentru o nouă biserică în localitatea Unirea.

De la ora 9:30, cei doi ierarhi au sfințit noua catapeteasmă bisericii parohiale – monument istoric de secol XV, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

În continuare, la Altarul de vară din curtea bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Macarie au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protosinghelul Paisie Pașcu, preotul paroh Ioan Urian, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop Macarie a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a răspuns la întrebarea „Oare câte lacrimi varsă în Cer martirii și eroii neamului nostru pentru noi?”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial și de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreții de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Alexandru Pugna au interpretat mai multe pricesne.

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură despre unitatea creștină și a felicitat comunitatea pentru implicarea activă în viața parohiei.

 

Pentru activitatea administrativă și pastorală, Mitropolitul Andrei i-a conferit preotului paroh Ioan Urian Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Ing. Ioan Moldovan a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, Gheorghe Bodiu a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, Constantin Câmpan și Dumitru Someșan au primit „Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Rareș Simionca și Ștefan Gavriloaie au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La rându-i, preotul paroh Ioan Urian a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire și recunoștință, acesta le-a oferit celor doi ierarhi câte o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos, iar președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, i-a oferit o icoană cu Sfântul Radu Brâncoveanu.

La slujbă au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare.

Sfințirea capelei mortuare

După oficierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei și Episcopul Macarie au oficiat slujba de binecuvântare a noii capele mortuare din localitate. Aceasta a fost construită cu sprijinul credincioșilor și al altor binefăcători, în perioada 2019-2023.

Piatra de temelie pentru o nouă biserică

Sâmbătă seara, 27 mai, de la ora 19:00, cei doi ierarhi au oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică din localitate, cu hramul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”, și au binecuvântat locul unde va fi construit viitorul lăcaș de cult. Aceasta se va construi pe strada Henri Coandă, nr. 28, lângă Sala Polivalentă, pe un teren donat de domnul Vasile Iuga.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța și rolul unui lăcaș de rugăciune în fiecare comunitate. De asemenea, donatorului terenului, Vasile Iuga, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.

La eveniment au fost prezenţi prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Bistrița -Ioan Turc, subprefectul Ioan Zăgrean, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistrița – Gabriel Lazany, managerul Centrul Judeţean pentru Cultură – Alexandru Pugna, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud – Menuţ Maximinian și alții.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Unirea este declarată monument istoric și a fost ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea (1491), în stil gotic. În anul 1982, lăcașul a fost cumpărat de la cultul evanghelic-luteran, de către comunitatea ortodoxă din Unirea. A fost adaptată exigențelor liturgice ortodoxe, iar în anul 1987 a fost sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian Chira. În perioada 2011-2018, biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, în acord cu normele specifice monumentelor istorice, totodată fiind împodobită cu pictură bizantină. Astfel, la data de 2 septembrie 2018, sfântul lăcaș a fost resfințit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Episcop Macarie.

Localitatea Unirea aparține administrativ-teritorial de municipiul Bistrița și a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită, astfel că anul acesta a fost înființată Parohia Unirea II.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...