Sfințirea picturii Bisericii „Sf. Ap. Andrei” din Beclean | Protopopul Doru Zinveliu a primit Crucea Patriarhală

de | dec. 27, 2020 | Actualitatea religioasă

În a treia zi de Crăciun, duminică, 27 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din Beclean. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit pictura bisericii cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Beclean.

În continuare, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, care este și ctitorul bisericii, preotul paroh Claudiu Doru Zinveliu, starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean, protosinghelul Luca Gheberta, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Ca să vezi cerurile deschise, trebuie sa fii plin de Duhul Sfânt”, în cadrul căruia, pornind de la modelul Sfântului Arhidiacon Ștefan, a arătat care sunt condițiile pentru ca un creștin să se umple de Duhul Sfânt.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei „Ave Maria”, dirijat de Cristian-Romulus Bal.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă desfășurată în cei 49 de ani de preoție, dintre care 10 ani ca protopop, și pentru contribuția adusă la edificarea bisericii, în semn de apreciere și recunoștință, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat protopopului Vicențiu Doru Zinveliu – Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Distincția i-a fost înmânată de Înaltpreasfințitul Andrei, care l-a felicitat pentru toate realizările și le-a evidențiat pe principalele trei: edificarea Catedralei din Beclean (1995-2013); reînființarea în anul 2011 a Protopopiatului Ortodox Beclean, desființat de regimul comunist în anul 1961; și ctitorirea Mănăstirii Pantocrator, cu hramul „Sfântul Paisie Aghioritul”, situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean.

De asemenea, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Claudiu Doru Zinveliu. Totodată, a oferit mai multe distincții și diplome de aleasă cinstire.

La finalul slujbei, părintele protopop Vicențiu Doru Zinveliu a fost felicitat de autoritățile locale și județene pentru bogata activitate pastoral-misionară desfășurată în decursul unui jumătate de secol de slujire preoțească.

Astfel, a primit o diplomă de aleasă recunoștință din partea președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, precum și titlul de „Cetățean de onoare al orașului Beclean”, pentru bogata activitate pastoral-misionară. Distincția civică i-a fost oferită de primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, protopopul Doru Zinveliu se va pensiona, retrăgându-se din activitatea administrativă, dar continuându-și pe mai departe misiunea sacerdotală.

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor și a autorităților locale și județene, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, au fost înălțate rugăciuni pentru încetarea pandemiei de COVID-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric

Piatra de temelie a bisericii cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” si „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Beclean, situtată în centrul orașului, a fost pusă în anul 1995, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, iar lucrările de construcţie au început în anul 1998, fiind coordonate de parohul Vicețiu Doru Zinveliu. Sfântul lăcaș a fost târnosit la data de 17 august 2013, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Între anii 2013-2020, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica tempera, realizată de pictorul Gheorghe Rogojan. De asemenea, s-au realizat ultimele finisaje.

La exterior, biserica este tencuită și vopsită în alb, având împrejur medalioane din mozaic cu sfinți români, iar pe fațadă cu Sfântul Apostol Andrei și Sfinții Martiri Brâncoveni.

Activitati misionare, culturale și sociale

Activitățile misionare, culturale și sociale ale parohiei se desfășoara prin Centrul Misionar social și cultural „Sfântul Apostol Andrei” de la demisolul bisericii.

Parohia asigură hrană zilnic unui numar de 10 persoane și desfășoară numeroase activități culturale (concerte de muzică clasică, folk, populară, cursuri de chitară, pian, pictură și sport). De asemenea, are și o bibliotecă, un muzeu etnografic și o sală de conferinte și proiecții media, unde se adună tinerii și copiii.

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

foto: doxologia.ro Între izvoarele de mâna întâi pentru înţelesul semnificaţiei sărbătorilor se înscriu, cu nebănuit de mare folos, acatistele şi icoanele care le sunt consacrate. Practic, acatistul descrie în versuri evenimentul sfânt din calendar, fie că este vorba...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...