„Și ne lasă gazdă-n casă” – concert de colinde vechi, susținut de studenții clujeni

de | dec. 8, 2018

Peste 1000 de spectatori au participat joi seara, 6 decembrie 2018, de la ora 19:00, la concertul de colinde vechi „Și ne lasă gazdă-n casă”, desfășurat în sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca. Printre spectatori s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Sentimentul unirii și murmurul străbunelor colinde s-au manifestat pe scenă, prin compoziția celor două grupuri de colindători, formate din studenți de la universitățile clujene, dar și din studenți de la universitățile din Sibiu și Târgu Mureș.

Liga Studenţilor din Cluj, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, a organizat concertul de colinde vechi „Şi ne lasă gazdă-n casă”, ajuns la a IV-a ediție. Concertul a pus în scenă obiceiul vechi de colindat din satul transilvănean. Prin repertoriul de colinde de anul acesta s-a dorit a recrea atmosfera Ajunului de Crăciun din anul 1918, trăită de românii care au ajuns clipele fericite ale Marii Uniri.

În deschiderea concertului, conf. univ. dr. Ioan Cârja de la Facultatea de Istorie si Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a ținut un cuvânt despre contextul istoric al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Şi în acest an, tinerii studenţi, arzând de dragostea pentru cântec, pentru folclor şi pentru tot ce înseamnă tradiţie, şi-au unit vocile şi sufletele în dorinţa de a vesti Naşterea Domnului şi de a îndemna gazdele clujene să îi lase, nu doar în ,,casele’’, ci şi în inimile lor.

Concert colinde

Concertul de colinde ,,Și ne lasă gazdă-n casă‘‘.Filmat si transmis live de prietenii noștri de la Sarafilms.

Publicată de Liga Studenților din Cluj pe Joi, 6 decembrie 2018

 

„Ne întoarcem cu 100 de ani în urmă și petrecem un Ajun de Crăciun, așa cum a fost el trăit în 1918 de țăranii noștri, după ce românilor de pe aceste meleaguri le-au fost întipărite în minte în ultimii ani norii negri ai războiului dar, mai pe urmă, cerul senin și izbăvitor al Marii Uniri”, au declarat organizatorii.

„Noi, cei mai tineri, am cules colinde din toate satele în care bătrânii și-au deschis inimile și porțile caselor pentru a ne colinda. De aceea, avem în repertoriu colinde vechi pe care le cinstim și le cântăm așa cum cei în vârstă ni le-au interpretat, pentru ca folclorul să se păstreze odată cu tradiția colindatului. Suntem mândri să aflăm colinde noi și să le cântăm publicului care probabil nu ar avea șansa să le audă pe o altă cale. Veselia și bucuria colindelor ne cuprinde în fiecare iarnă și fiecare repetiție e un pas înainte spre o interpretare mai bună. Dar nu doar atât, ci și spre o sărbătoare pe cât de mare pe atât de frumoasă, care e Nașterea Domnului, ce se apropie pe nesimțite.”, conform celor afirmate de Georgia Moraru, studentă a Facultății de Litere și membră a Ligii Studenților din Cluj

 

Cu acest prilej, în foaierul Sălii Auditorium Maximum au fost expuse piese vestimentare valoroase din colecția studentului de la secția Etnologie a Universității Babeș-Bolyai, Sebastian Paic.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a binecuvântat pe tinerii din Liga Studenților, prezenți la eveniment, și le-a adresat un cuvânt duhovnicesc.

 

,,Ceea ce facem ne face!”

Liga Studenţilor din Cluj este o organizație studențească, religioasă, social-culturală, cu activitate non-profit, înființată în anul 2013, ce își propune să păstreze și să perpetueze tradițiile românești printre studenți și tineri, deopotrivă. Organizația studențească este formată din studenți, dar și absolvenți, prieteni din mediul universitar clujean. Obiectivele pentru care militează membrii Ligii sunt valorile culturale şi spirituale româneşti, tradiţiile şi obiceiurile autentice ale ţăranului român.

„Și ne lasă gazdă-n casă” – concert de colinde vechi, susținut de studenții clujeniSub genericul ,,Ceea ce facem ne face!”, aceștia mărturisesc că își doresc să fie factori de schimbare pozitivă în lumea în care trăim şi să-i inspire și pe alți tineri să-şi dorească asemenea.

„Pentru aceasta ne lucrăm devenirea culturală, spirituală şi profesională organizând, promovând şi participând la: tabere naţionale şi internaţinale studenţeşti pe teme de actualitate şi având ca invitaţi personalităţi din cele mai diverse domenii: cultural, teologic, ştiinţific, muzical etc.; conferinţe, prelegeri, dialoguri şi întâlniri cu oameni de vază, modele de urmat, ai socetăţii de azi, pe problemele care ne preocupă pe noi tinerii; workshop-uri de fotografie şi de pictură; acte artistice, ceremoniale şi reproduceri de obiceiuri şi tradiţii autentice româneşti; traininguri şi ateliere: de muzică bizantină, de etnografie şi folclor, de cusut cămăşi populare; schimburi de experienţă cu alte organizaţii studenţeşti din ţară; ieşiri în natură, drumeţii, excursii; întâlniri săptămânale şi activităţi sportive.”, conform site-ului Ligii Studenților din Cluj.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA