Sicriul cu trupul Preasfințitului Părinte Vasile, depus în Catedrala Mitropolitană

de | oct. 9, 2021

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Preasfințitului Vasile a fost depus sâmbătă dimineață, 9 octombrie 2021, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde credincioşii pot merge în aceste zile pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Înainte de a fi depus în catedrală, trupul ierarhului a fost întâmpinat la Reşedinţa mitropolitană de Înaltpeasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoți, angajați ai instituției și elevi seminariști. Apoi, sicriul a fost dus în procesiune, purtate de preoți pe umeri, până la Catedrală. Cortegiul funerar a fost așteptat la intrarea în lăcașul de cult de credincioși cu lumânări și buchete de flori în mâini, care au venit să-și ia rămas bun de cel care a fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului 21 de ani.

Apoi, în catedrală, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți, în frunte cu Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, care, la final, a vorbit despre viața și activitatea Preasfinției Sale. Până luni când va fi săvârșită slujba înmormântării, Catedrala Mitropolitană va fi deschisă, iar preoții vor oficia slujbe și vor rosti rugăciuni la catafalcul ierarhului. În toată această perioadă credincioşii pot aprinde o lumânare şi rosti rugăciuni, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute pentru perioada de pandemie, iar pentru păstrarea distanței fizice, jandarmii au amenajat un culoar de acces în catedrală.

 

De azi până luni, în fiecare biserică și mănăstire din Arhiepiscopia Clujului, vor fi trase de două ori pe zi clopotele timp de trei minute, iar maine, la Sfânta liturghie, preoții vor oficia o slujbă de pomenire pentru Presfințitul Părinte Vasile. Preasfințitul Părinte Vasile va fi înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane.

Luni, de la ora 9:00, se va săvârși Sfânta Liturghie arhierească, urmată de la ora 12:00, în fața Catedralei, de Slujba prohodirii, oficiată de un sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.


Foto: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...