Simpozion Internațional de Patristică la Universitatea Babeș-Bolyai: 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează, în perioada 3-5 octombrie 2024, cel de-al 4-lea Simpozion Internațional de Patristică, cu tema „Niceea I (325 d.Hr.) – Înaite și După”. Acest simpozion se înscrie într-o serie de evenimente dedicate comemorării a 1700 de ani de la organizarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea.

Sinodul de la Niceea este un moment crucial în istoria Bisericii Creștine, fiind prima adunare ecumenică destinată întregului corp de credincioși. Organizatorii invită participanții să exploreze evenimentele și ideile care au condus la convocarea acestui sinod, precum și recepția canonului său.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc joi, 3 octombrie, la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca și se va bucura de prezența unor personalități de marcă, precum Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Arhiepiscopul catolic Gergely Kovács de Alba Iulia, Episcopul greco-catolic Claudiu Lucian Pop și preotul reformat Béla Kató.

Simpozionul va reuni cercetători de renume și specialiști în studii patristice din țară și din străinătate, având ca invitat special pe cercetătorul Sebastian Brock de la Institutul Oriental al Universității Oxford. Acesta va susține un referat pe tema termenilor istorici timpurii folosiți în exprimarea întrupării Mântuitorului și a traducerii siriene a Crezului de la Niceea. De asemenea, cu ocazia acestui eveniment, Universitatea Babeș-Bolyai îi va conferi Profesorului Sebastian Brock titlul de Doctor Honoris Causa pentru contribuția sa semnificativă la studiile patristice, Laudatio fiind citit de Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Pe lângă manifestările simpozionului, Profesorul Sebastian Brock va avea o întâlnire cu studenții teologi clujeni pe 7 octombrie, la ora 18.00, în Aula Mare a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde va susține o prelegere pe tema „Pe urmele sfinților sirieni”.

Acest simpozion reprezintă o oportunitate unică de aprofundare a cunoștințelor asupra tradiției patristice și a contextului istoric al Sinodului de la Niceea, contribuind astfel la dialogul academic interconfesional și interdisciplinar în domeniul teologic.