Simpozion Internațional, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | nov. 3, 2015 | Actualitatea religioasă

Zeci de profesori și doctori în teologie discută la Cluj-Napoca în perioada 3-4 noiembrie 2015 despre provocările Bisericii în parohii și mănăstiri, aduse de o lume aflată în continuă schimbare.

Lumea se schimbă, de aceea e nevoie permanent de o reîmprospătare în modul în care Biserica este chemată să facă misiune în rândul oamenilor. De aceea, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca dedică începutul lunii noiembrie unui Simpozion Internațional intitulat „Misiunea parohiei și a mănăstirii într-o lume în continuă schimbare”.

Lucrările simpozionului s-au deschis marți, 3 noiembrie, în Aula Magna a Universității Babeș Bolyai cu festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa părintelui profesor Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic din Bossey, Elveția.

Cuvântul de Laudatio a fost rostit de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului:

„În anul 1994 prin concurs părintele Ioan Sauca a devinit secretar executiv pentru studii ortodoxe și relații în misiune al Consililiu Mondial al Bisericilor de la Geneva, unde a lucrat până în anul 1998. În acel an devine și profesor ortodox la Institutul Ecumenic de la Bossey, iar din 2001 director al acestui institut. În paralel, din 2006 deține funcția de director al programului de educație și formare ecumenică din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor. De la 1 aprilie 2014 este promovat ca și secretar general asociat al Consiliului Mondial al Bisericilor, fiind responsabil pentru programele de educație teologică și formare spirituală și ecumenică de la Institutul Ecumenic de la Bossey. Răspunde și de departamentul de tineret. Își continuă activitatea didactică și academică la Institutul ecumenic de la Bossey, Universitatea din Geneva ca și profesor ortodox, coordonând lucrări de master și doctorat. Coordonează și conduce nou înființatul program de formare continuă atașat universității din Geneva. Răspunde în paralel și de renumitul program de educație teologică ecumenică la nivel internațional, menținând și promovând colaborarea cu institutele, facultățile, universitățile și asociațiile teologice și ecumenice de pe toate continentele”.

În cuvântul rostit de părintele Ioan Sauca, acesta a amintit despre importanța creștinismului în valorile morale care stau astăzi la baza societății:

„Valorile Europei și ale țărilor de tradiție și istorie creștină care au stat la baza organizării sociale la definirea drepturilor și îndatoririlor fundamentale ale cetățeanului și ale omului în general și la stabilirea naturii relațiilor interumane sunt de inspirație creștină: afirmarea  și respectul universal și necondiționat față de persoana umană, primirea, ajutorarea și slujirea celui nevoiaș, promovarea și apărarea vieții, grija față de natură și față de tot ceea ce ne înconjoară, sunt doar câteva din valorile fundamentale ce s-au desprins din conceptul spiritual creștin care l-a definit pe Dumnezeu ca iubire. Mai sunt și alte religii care vorbind despre Dumnezeu îi recunosc atributele de milostiv și bun, dar creștinismului îi este specifică identificarea lui Dumnezeu însuși ca fiind prin sine și în existența sa iubire”.

La deschiderea oficială a Simpozionului organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au rostit alocuțiuni și rectorul universității, acad. Ioan Aurel-Pop, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului. Evenimentul s-a desfășurat în prezența a zeci de profesori și studenți.

Festivitatea a fost urmată de sesiunile de comunicări susținute de profesori universitari în teologie din țară și străinătate.

Unul din invitații speciali care au conferențiat în prima parte a prelegerilor a fost profesorul universitar Philip LeMasters, de la universitatea McMurry.

Ultimele articole

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

foto: doxologia.ro Între izvoarele de mâna întâi pentru înţelesul semnificaţiei sărbătorilor se înscriu, cu nebănuit de mare folos, acatistele şi icoanele care le sunt consacrate. Practic, acatistul descrie în versuri evenimentul sfânt din calendar, fie că este vorba...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...