Simpozion Internațional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | nov. 2, 2015 | Actualitatea religioasă

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează, în perioada 2-5 noiembrie 2015, Simpozionul Internaţional Misiunea parohiei și a mănăstirii într-o lume în continuă schimbare, au transmis printr-un comunicat de presă reprezentanții instituției de învățământ.

Evenimentul face parte din suita de manifestări ştiinţifice ale Facultăţii, încadrându-se în același timp în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2015 ca „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“.

Simpozionul va fi deschis oficial în dimineața zilei de 3 noiembrie, în Aula Magna a Universității, și va fi continuat apoi la noul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă, fiind precedat, în după amiaza zilei de 2 noiembrie, de sesiunea de comunicări susținute de doctoranzi și tineri cercetători.

În cadrul manifestărilor, marți 3 noiembrie, începând cu ora 12.00, tot în Aula Magna a Universității,va avea loc festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Părintelui profesor universitar dr. Ioan Sauca, secretar general asociat al Consiliului Mondial al Bisericilor şi director al Institutului Ecumenic din Bossey, Elveţia.

La simpozion participă cadre didactice și cercetători din țară și din străinătate, clerici și mireni de diferite confesiuni și cu preocupări diverse, în încercarea de a defini rolul și importanța misiunii creștine în lumea contemporană. Referatele și discuțiile sunt împărțite pe trei secțiuni: Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă.

La sfârșitul activității științifice se vor formula concluzii care sperăm că vor contribui la conștientizarea misiunii pe care – plecând de la exemplele marilor păstori de suflete și ținând seama de contextul postmodern actual – parohia și mănăstirea, prin fiecare credincios, mirean sau cleric, este nevoie să și-o asume cu realism și să o trăiască în Duhul Sfânt.

Ultimele articole

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Când Gheronda Iosif a ajuns să aibă el însuși obște, le spunea părinților spre folos duhovnicesc, următorul lucru: „La prima mea mănăstire, munceam cel puțin 16 ore pe zi. Și cu toate acestea, am citit cu atenție tot Vechiul Testament de 3 ori. Am citit cele 14...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 12 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, în prezența ierarhilor Arhiepiscopiei Clujului. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Piatra Fântânele și a fost precedată de o slujbă de Te...