Simpozion național de Teologie, la Cluj-Napoca | Zeci de teologi și studenți-doctoranzi au vorbit despre rugăciune și isihie

de | mai 31, 2022

Școala Doctorală „Isidor Todoran” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în perioada 30-31 mai 2022, a organizat tradiționalul simpozion dedicat studenților-doctoranzi, intitulat „Teologie, rugăciune, isihie”. Simpozionul a fost încadrat în șirul evenimentelor academice din facultate, în contextul anului omagial 2022, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Ediția din acest an s-a desfășurat în format hibrid, atât în format fizic, cât și online. Astfel, timp de două zile, peste 50 de doctoranzi de la toate școlile doctorale de teologie din țară, împreună cu îndrumătorii și profesorii lor, avându-i alături și pe cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului, au prezentat și dezbătut diferite teme și probleme de actualitate care se încadrează în tematica manifestării științifice.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc luni, 30 mai, de la ora 9:00, la sediul facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în sala de muzică „Vasile Petrașcu”, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a conducerii instituției de învățământ teologic clujean, a doctoranzilor participanți, a studenților facultății și a altor invitați.

În partea inaugurală a manifestării științifice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de binecuvântare și i-a felicitat pe cei implicați în organizarea manifestării, pentru inițiativă, perseverență și tema actuală. Totodată, în cuvântul rostit, ierarhul a evidențiat importanța covârșitoare a rugăciunii comunitare și personale, evocând mai multe exemple de sfinți și oameni duhovnicești, a căror pavăză spirituală și armă împotriva ispitelor, a necazurilor și încercărilor vieții a fost rugăciunea.

De asemenea, alocuțiuni au rostit decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, și directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

În continuare, dr. Dragoș Ursu, istoric și cercetător la Muzeul Unirii din Alba Iulia, a susținut o prelegere intitulată: „Părintele Florea Mureșan – Biografie spirituală și ideologii totalitare în secolul XX; Prolegomene la o istorie prosopografică a ortodoxiei clujene”. Specialist în Dosarele Securității, în care au fost implicați slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române în timpul comunismului, domnul Dragoș Ursu a evocat personalitatea complexă a părintelui martir Florea Mureșan, fost profesor al Academiei Teologice din Cluj, care și-a sfârșit viața în chip mărturisitor în temnița Aiudului. Prelegerea s-a dorit a fi o încununare a seriei celor trei conferințe despre Dosarele Securității, susținute de acesta, în luna martie 2022, pentru Școala Doctorală de Teologie din Cluj.

Apoi, lucrările simpozionului s-au desfășurat pe patru secțiuni: teologie-istorie, teologie sistematică, teologie biblică și teologie practică, fiind moderate de profesori ai Facultății de Teologie din Cluj, având alături câte un doctorand.

În cea de-a doua zi, marți, 31 mai, doctoranzii prezenți fizic și online s-au bucurat de cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a arătat legătura strânsă care ar trebui să existe între teologie ca cercetare științifică și viața duhovnicească. „Împletirea celor două coordonate ale teologiei nu se poate realiza fără seriozitate și pasiune”, a explicat ierarhul, care a mai spus că „Teologia în ansamblul ei poate fi și o aventură duhovnicească, în care se încumetă să intre doar cel care dorește să afle adevărul etern”.

Concluziile au fost prezentate marți seara, de către pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, care, în calitate de gazdă și organizator, în raportul-sinteză al simpozionului, a spus că:

  • Cei peste 50 de doctoranzi care s-au înscris la acest simpozion, și care provin din școlile doctorale de teologie ortodoxă de la București, Iași, Sibiu, Alba Iulia, Arad și Cluj-Napoca, au prezentat comunicări științifice de o certă valoare și actualitate, comunicări eșalonate pe cele 4 secțiuni specifice Teologiei Ortodoxe: Secțiunea Istorie, Teologie Sistematică, Teologie Biblică și Teologie Practică;
  • Comunicările științifice s-au încadrat în tematica generală a simpozionului și au problematizat importanța rugăciunii în teologie și relația celor două cu isihia. Această ecuație tri-dimensională a oferit participanților posibilitatea de a fi originali, dar și ancorați în tradiția patristică a Bisericii;
  • N-au lipsit evocările unor părinți ai Bisericii cu vocație ishastă precum: Clement Alexandrinul, Sfântul Isihie Sinaitul, Cuviosul Antipa de la Calapodești, Sfântul Dionisie din Olimp, Sofronie Saharov, Grigorie Palama sau Nicolae de la Rohia, părinți care au fost receptați de Biserică drept mari teologi, tocmai datorită rugăciunii, ca hrană a minții, a gândirii și a inimii.

Cu acceptul coordonatorilor științifici, lucrările prezentate vor fi publicate în Studia Theologica Orthodoxa Doctoralia Napocensia, revista de specialitate a Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din Cluj-Napoca.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA