Simpozion omagial „140 de ani de la nașterea Protopopului martir Aurel Munteanu”

de | mai 2, 2022 | Actualitatea religioasă

La Huedin va avea loc marți, 3 mai 2022,  simpozionul omagial „140 de ani de la nașterea Protopopului martir Aurel Munteanu”. Manifestarea, organizată de Protopopiatul Ortodox Huedin și moderată de Mădălin Sebastian Lungu, va debuta la ora 10:00, la sediul instituției. Vor lua cuvântul: Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul Vicar al Arhiepscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, preotul Dan Lupuțan, Propopop al Huedinului, Dr. Vasile Todincă, cercetător științific  la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și Dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător în cadrul Institutului „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române.

Simpozion omagial „140 de ani de la nașterea Protopopului martir Aurel Munteanu”

Simpozionul se înscrie în seria de evenimente dedicate centenarului Protopopiatului Huedin. În data de 30 ianuarie 2022, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Trei Ierarhi, de hramul paraclisului din incinta sediului Protopopiatului Ortodox Huedin, a avut loc primul eveniment în care starețul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul” din localitatea Nușeni, Arhimandritul Paisie Iloaie, a fost distins cu și Medalia Omagială „Centenarul Protopopiatului Ortodox Huedin” și a primit și o bederniță cu monograma protopopului martir Aurel Munteanu.

Pentru a marca împlinirea celor 100 de ani de la înființarea Protopopiatului Ortodox Huedin vor ma fi organizate și alte manfestări.  În 10 septembrie 2022, cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului,  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, vor oficia la Huedin Sfânta Liturghie, iar în luna octombrie va avea loc punerea în scenă, în premieră, a piesei de teatru „Tunul de cireș” de Pașcu Balaci, piesă care ilustrează moartea martirică a primului protopop al Huedinului, părintele Aurel Munteanu. Tot în această toamnă va fi lansată și prima monografie a Protopopiatului Huedin.

Deasemenea, va fi amplasată pe clădirea Protopopiatului Huedin o plăcuță omagială, care va marca împlinirea celor 100 de ani de la înființare.

Protopopiatul Huedin a fost înființat în data de 1 septembrie 1922, în jurisdicția Eparhiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire episcop Nicolae Ivan, iar primul protoiereu a fost Preotul Martir Aurel Munteanu.

Pr. Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu. A studiat teologia la Sibiu și Blaj. În 1907 a fost hirotonit preot, pe seama parohiei Valea Drăganului. A intensificat atât misiunea eclezială, cât şi activitatea culturală în zonă, fapt pentru care a devenit foarte apreciat de comunitate. În anul 1911 a fost ales secretar şi bibliotecar al Protopopiatului Clujului. În 1918 a fost delegat la Alba-Iulia şi a votat unirea Transilvaniei cu România. Doi ani mai târziu a înfiinţat Despărţimântul Huedin al ASTREI.

În anul 1923 a fost numit a fost numit protopop de Huedin. A ctitorit Biserica „Sfântul Nicolae” din Huedin, cunoscută drept „Catedrala Moților”, sfințită în 14 octombrie 1934.

Remarcându-se, de-a lungul timpului, plan pastoral, edilitar, cultural și politic, fiind un apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant de seamă al românilor din zona Huedinului, a fost ucis pe 10 septembrie 1940 de trupele horthyste, care au ocupat Ardealul. Crima s-a produs în Piața Mare din orașul Huedin. „A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă”, se menţionează într-un raport al Ministerului Afacerilor Străine.

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...