Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, organizează vineri, 17 Noiembrie, ora 16, la Biblioteca Universitară Lucian Blaga din Cluj Napoca, Simpozionul “Mocănița – trecut prezent și viitor în Țara Moților”.

În cadrul simpozionului va fi prezentat proiectul de refacere si exploatare turistică a căii ferate înguste de pe Valea Ariesului.

La simpozion sunt invitați să susțină comunicări Conf. Dr. Ioan Cârja – Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB, Georg Hocevar, administratorul a trei căi ferate înguste din România:“Mocănița Apusenilor”din Cîmpeni-Abrud, “Mocănița Brad-Crișcior” și “Mocănița Huțulca” din Moldovița, jud. Suceava, Cristian Moldovan administratorul “Mocanița Transilvaniei” din jud. Bistrita, Suciu Petru si Miron teodor – experți în domeniu.

Simpozionul “Mocănița – trecut, prezent și viitor în Țara Moților” este continuarea activităților desfășurate de Societatea Avram Iancu din România începind cu anul 2020 în scopul sensibilizării opiniei publice și a autorităților statului privitor la necesitatea reabilitării căii ferate înguste de pe Valea Arieșului în scopul valorificării turistice a acesteia, pentru promovarea turistică a Țării Moților, revitalizării economice, sociale și turistice a localităților din regiunea munților Apuseni, si stopării depopulării localităților de munte.

Anul acesta se organizează simpozionul, de prezentare a proiectului de valorificare turistică avînd ca scop atragerea de noi parteneri în proiect: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții – Țara de Piatră”, primăriile comunelor de pe Valea Ariesului.

Simpozionul se va desfășura în cadrul proiectului “Moții – făuritori de istorie națională” proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca.