Sinaxa monahală a stareţilor şi egumenilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

de | nov. 17, 2022 | Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a avut loc marţi, 15 noiembrie 2022, sinaxa stareţilor, egumenilor şi duhovnicilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, desfăşurată la Mănăstirea Moisei. Ca de fiecare dată, întâlnirea anuală a stareţilor şi egumenilor a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, urmată de un polihroniu, după care s-a desfăşurat sinaxa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos”, dirijat de Florian Vois.

„Tema întâlnirii noastre de astăzi este consacrată Cuviosului Paisie cel Nou de la Neamţ, Velicicovschi, pentru că este unul dintre Sfinţii isihaşti pomeniţi anul acesta şi ne amintim cu bucurie că Moldova, respectiv poporul român, a dat Ucrainei un mitropolit satrălucit, Petru Movilă, născut în Suceava, care a fost mitropolitul Kievului, iar Ucraina ne-a dăruit nouă pe Sfântul Paisie Velicicovschi. Deci, un schimb de sfinţi mari. Dacă Sfântul Petru Movilă a alcătuit prima Învăţătură de credinţă şi a prezentat-o la Sinodul de la Iaşi, în 1642, în timpul domnitorului Vasile Lupu, citorul bijuteriei „Sfinţii Trei Ierarhi”, Sfântul Paisie Velicicovschi este un secol mai târziu. A vieţuit în Athos şi din Athos a venit în România şi a fost stareţ de Dragomirna, de Secu şi de Neamţ, şi a adunat în jurul lui 1.000 de călugări, de mai multe etnii: români, ucraineni şi ruşi. Deci, a fost un sfânt care a unit popoarele şi a aprins focul credinţei în inimile tuturor”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Referatul întâlnirii a fost alcătuit şi prezentat de Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie şi stareţul Mănăstirii Rohia, şi s-a intitulat „Sfinţii isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ – dascăli ai rugăciunii neîncetate”.

„Anul acesta se împlinesc 350 de ani de când biserica de lemn a Mănăstirii Moisei a fost sfinţită de către Sfântul Ierarh Sava Brancovici, a spus Părintele exarh Macarie Motogna. De aceea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hotărât ca Sinaxa monahală de anul acesta să aibă loc la Mănăstirea Moisei, aici unde au sihăstrit foarte mulţi monahi în cele peste patru secole. Este o mănăstire istorică şi iată că în prima zi din Postul Naşterii Domnului, când îl cinstim pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, toţi monahii din Episcopia noastră, stareţii şi stareţele, cât şi duhovnicii, ne-am adunat în sobor, slujind Sfânta Liturghie şi apoi participând la Sinaxa monahală.”

După Sfânta Liturghie Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a sfinţit noua trapeză a Mănăstirii Moisei, ridicată în ultimii doi ani.

Andrei Fărcaş

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Ultimele articole

Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Sfânta Treime

Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Sfânta Treime

În duminica a 29-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și...

Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Istorică din Baia Mare

Duminică, 8 ianuarie 2023, care este dedicată de Biserica Ortodoxă începutului propovăduirii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, după o tradiţie deja încetăţenită, prima Sfântă Liturghie Arhierească de după Anul...