Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, la Mănăstirea Nicula

de | dec. 19, 2018 | Actualitatea religioasă

Marți, 18 decembrie 2018, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului de la Nicula, au avut loc lucrările sinaxei starețelor, stareților și a duhovnicilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

În deschiderea evenimentului, începând cu ora 8:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a ținut un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre rugăciune.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

De la ora 10:00 a fost deschisă sinaxa, în cadrul Centrului de Conferințe și Studii Patristice „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. Întâlnirea a avut ca temă „Contribuția monahilor la înfăptuirea Marii Uniri”, fiind prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Astfel, Părintele Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, iar apoi, părintele ierom. Luca Gheberta, starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean, a susținut o amplă prelegere, carea a avut ca temă „Biserica și Marea Unire. Contribuția monahismului românesc la înfăptuirea statului național unitar român.”.

De asemenea, Părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a făcut câteva anunțuri administrative și a adresat un gând bun.

 

La finalul prelegerii, mai mulți participanți au luat cuvântul cu privire la tema anunțată.

 

Ultimele articole

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Clericii din Protopopiatul Ortodox Turda s-au reunit joi, 22 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Mihai Vodă și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu-Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a prăznuit miercuri, 21 octombrie 2020, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit marți, 20 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Dobric și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...