Sinaxa stareților, starețelor, egumenilor și duhovnicilor, din Arhiepiscopia Clujului

de | dec. 5, 2017 | Actualitatea religioasă

Marți, 5 decembrie 2017, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au avut loc lucrările sinaxei stareților, starețelor, egumenilor și duhovnicilor, din Arhiepiscopia Clujului.

În deschidere, începând cu ora 8:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Cujului, a oficiat Sfânta Liturghie în capela facultății, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și exarhul mănăstirilor, părintele arhim. Dumitru Cobzaru. De la Centrul Eparhia, ierarhul a fost însoțit de consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama și de secretarul de cabinet, protos. dr. Benedict Vesa. Alături de Înaltpreasfinția Sa au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie un sobor de 10 preoți.

La momentul rânduit din Sfânta Liturghie, după citirea pericopei Evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură cu privire la viețuirea monahală:

„Dacă în monahismul de tip apusean există o rânduială clară, fixă, de la care nu ai voie să te abați, în monahismul nostru ortodox există o anumită libertate, însă nu lipsită de măsură. Adică de la mănăstire la mănăstire, de la lavră la lavră, se poate institui o anume rânduială. Însă aceasta trebuie ținută.”

După încheierea Sfintei Liturghii, lucrările sinaxei s-au mutat în aula instituției de învățământ teologic, unde, potrivit părintelui arhim. Dumitru Cobzaru, Părintele Mitropolit Andrei a adresat tuturor un cuvânt de deschidere, iar apoi, părintele Dan Popovici, de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare”, din Someșul Cald, a susținut o amplă prelegere pe tema „Pătimirea cinului monahal în perioada comunistă.”

La finalul prelegerii, mai mulți participanți au luat cuvântul cu privire la tema anunțată. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Chiriarhul locului, a fost colindat de stareții, starețele, duhovnicii și egumenii prezenți la manifestare.

Ultimele articole

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...