Sinaxa stareților, starețelor, egumenilor și duhovnicilor, din Arhiepiscopia Clujului

de | dec. 5, 2017

Marți, 5 decembrie 2017, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au avut loc lucrările sinaxei stareților, starețelor, egumenilor și duhovnicilor, din Arhiepiscopia Clujului.

În deschidere, începând cu ora 8:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Cujului, a oficiat Sfânta Liturghie în capela facultății, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și exarhul mănăstirilor, părintele arhim. Dumitru Cobzaru. De la Centrul Eparhia, ierarhul a fost însoțit de consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama și de secretarul de cabinet, protos. dr. Benedict Vesa. Alături de Înaltpreasfinția Sa au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie un sobor de 10 preoți.

La momentul rânduit din Sfânta Liturghie, după citirea pericopei Evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură cu privire la viețuirea monahală:

„Dacă în monahismul de tip apusean există o rânduială clară, fixă, de la care nu ai voie să te abați, în monahismul nostru ortodox există o anumită libertate, însă nu lipsită de măsură. Adică de la mănăstire la mănăstire, de la lavră la lavră, se poate institui o anume rânduială. Însă aceasta trebuie ținută.”

După încheierea Sfintei Liturghii, lucrările sinaxei s-au mutat în aula instituției de învățământ teologic, unde, potrivit părintelui arhim. Dumitru Cobzaru, Părintele Mitropolit Andrei a adresat tuturor un cuvânt de deschidere, iar apoi, părintele Dan Popovici, de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare”, din Someșul Cald, a susținut o amplă prelegere pe tema „Pătimirea cinului monahal în perioada comunistă.”

La finalul prelegerii, mai mulți participanți au luat cuvântul cu privire la tema anunțată. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Chiriarhul locului, a fost colindat de stareții, starețele, duhovnicii și egumenii prezenți la manifestare.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...