Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru

de | iul. 4, 2022

În Sala Sinodală din Reședința Patriarhală s‑a desfășurat luni, 4 iulie 2022, ședința Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La ședință, în calitate de membru al Sinodului Permanent, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Sinodul Permanent a desemnat prin vot secret consultativ ierarhii eligibili pentru scaunul vacant al Episcopiei Daciei Felix.

În deschiderea lucrărilor, Patriarhul României, în calitate de președinte, s-a consultat cu membrii sinodului în privința desemnării celor doi ierarhi eligibili.

„Episcopia Daciei Felix este o eparhie care se află sub autoritatea directă a Patriarhiei Române, ca și Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei și Episcopia Ortodoxă Română a Australiei și Noii Zeelande. Întrucât nu au sinod mitropolitan, după procedura din Statut, sinodul mitropolitan este înlocuit de Sinodul Permanent, care are rol consultativ și validează candidații propuși. În 17 februarie 2022, la Episcopia Daciei Felix scaunul de Episcop a devenit vacant prin transferarea temporară a Preasfințitului Părinte Daniil Stoenescu până la 1 octombrie 2022 în postul de Arhiereu‑vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, urmând ca din 1 octombrie 2022 să fie pensionat”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Prin vot secret consultativ au fost desemnați cei doi candidați: Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Marți, 5 iulie, la Palatul Patriarhiei, se vor întruni membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul ședinței va fi ales noul Episcop al Eparhiei Daciei Felix.

Binecuvântare și înnoire la Casa de oaspeți „Sfântul Apostol Andrei” din București

În cursul zilei de luni, 4 iulie, Preafericitul Părinte Daniel a binecuvântat lucrările de amenajare a Cofetăriei „Axios” și a Salonului „Pelerinul” de la Casa de oaspeți „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Centrului social‑cultural „Sfântul Apostol Andrei” din Capitală. La slujbă au fost prezenți și ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, printre care s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

 

La final, Patriarhul României l‑a felicitat pe părintele consilier patriarhal Ștefan Ababei pentru lucrările de amenajare realizate și i‑a oferit, în semn de binecuvântare, o icoană cu chipul Maicii Domnului pentru acest spațiu înnoit.

Sursa: Diac. Iulian Dumitraşcu / Basilica.ro și Andrei Butu / Ziarul Lumina

Foto credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...