Slujbă Arhierească la Telcișor, în duminica a 4-a din Postul Crăciunului

de | dec. 11, 2016

Mitropolitul Clujului a binecuvântat în duminica a 28-a după Rusalii, lucrările de renovare ale bisericii parohiei Telcișor din protopopiatul Năsăud. Ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare și Sfânta Litrughie în prezența unui sobor de preoți și a numeroși credincioși din localitatate.

Oamenii l-au întâmpinat, potrivit părintelui paroh Ovidiu Tofan, îmbrăcați în straie populare: „Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost întâmpinat în jurul orei 9:00 de credincioșii parohiei, împreună cu părintele protopop Ioan Dâmbu și primarul comunei Telciu, Sever Mureșan alături de mulți preoți, tineri și copii îmbrăcați în costume populare. Cei îmbrăcați în straie autentice, călare pe cai frumos împodobiți alături de fanfara din Telciu au dat o notă aparte sărbătorii noastre”, a declarat pentru Radio Renașterea, părintele paroh Ovidiu Tofan.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la sărbătoarea parohiei Telcișor, Mitropolitul Clujului a vorbit despre importanța participării la Sfânta Liturghie, pe care a comparat-o cu un ospăț al credinței de care omul trebuie să se împărtășească în toată viața sa:

„Sfânta Liturghie este ospățul credinței, nici o sărbătoare nu are farmec dacă nu participăm la ospățul credinței și Liturghia este un ospăț. Stăpânul din Evanghelie pregătise un ospăț la ceasul la care trebuia să înceapă ospățul mulți n-au venit, și atunci a trimis să-i aducă pe săraci, pe ologi, pe șchiopi, pe neputincioși, pe toți cei care doresc totuși să vină la ospățul credinței. Așa și la Liturghie când e vreme de slujbă, creștinii adevărați se adună la biserică și la începutul slujbei se salută unii pe alții, socializează între ei, intră în comuniune. Așa cum te duci la un ospăț, fiind organizat de stăpânul casei, nu mergi cu mâna goală duci o floricică dacă este o zi onomastică, sau un alt cadou. Așa și la biserică, duci o lumânare, duci o prescură pentru că e ospățul credinței și aduci și tu darurile tale. Iată de ce, Sfânta Biserică a rostuit așa, ca acum în preajma Crăciunului, să se citească Pilda cu cei poftiți la Cină”.

Parohia Telcișor desfașoară numeroase activități dedicate tuturor credincioșilor. Deloc neglijați sunt tinerii, de care părintele paroh se preocupă îndeaproape. Atât ei cât și copiii din localitate participă la seri catehetice, concursuri și festivaluri și sunt implicați și în proiecte educaționale și campanii filantropice. Ca rod al frumoaselor activități, în anii 2012 și 2014 copiii din Telcișor au câștigat premiul I la concursurile naționale organizate de Patriarhie. Pentru efortul depus în slujba Bisericii și rezultatele deosebite părintele paroh Ovidiu Tofan a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...