Slujba Canonului cel Mare la Catedrala Mitropolitană. Mii de clujeni, studenți teologi și elevi seminariști uniți în rugăciune

de | mart. 15, 2019 | Actualitatea religioasă

În prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi (11-14 martie 2019), la Catedrala Mitropolitană din Cluj, mii de clujeni, studenți teologi și elevi seminariști de la cele două instituţii de învăţământ teologic din municipiu, au participat la slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul fiecărei seri de rugăciune, un invitat a rostit un cuvânt de învățătură, meditând împreună cu cei prezenți la perioada pregătitoare și premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.

Program liturgic-duhovnicesc pentru elevii şi studenţii teologi

În prima, respectiv ultima săptămână din Post, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Ortodox din Cluj intensifică programul de rugăciune prin participarea la slujbele speciale care se săvârșesc în această perioadă la capelele școlilor teologice și la Catedrala Mitropolitană. Totodată, în această perioadă au loc conferințe pe teme duhovnicești și diverse cuvântări, susținute de invitați speciali.

Slujba Canonului cel Mare la Catedrala Mitropolitană. Mii de clujeni, studenți teologi și elevi seminariști uniți în rugăciune

Vezi programul complet al serilor duhovnicești

De asemenea, în fiecare joi seara, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Filiala Cluj-Napoca (A.S.C.O.R. Cluj) organizează în perioada Postului Mare serile duhovniceşti pentru studenţi şi publicul larg. Conferinţele, cu o tradiţie de peste 25 ani, ne invită şi ne învaţă să pătrundem mai adânc în trăirea spiritualităţii creştin-ortodoxe, mai ales în perioada de post şi rugăciune.

Ciclul serilor duhovniceşti din acest Post a debutat  joi, 14 martie 2019, cu participarea pr. Gheorghe Colțea, protopop al Branului și Zărneștiului, autor de cărți de predici și moderator în cadrul emisiunilor Radio Trinitas și Trinitas TV.

Pr. Gheorghe Colțea a participat începând cu ora 18:00, la slujba Canonului cel Mare de la Catedrala Mitropolitană, la sfârşitul căreia a rostit un cuvânt de învățătură, iar de la ora 20:00, la amfiteatrul Facultății de Chimie, acesta s-a întâlnit cu tinerii clujeni. Tema întâlnirii a avut titlul: „Destinul neamului nostru la cumpăna dintre milenii”. La final, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Joia viitoare, 21 martie, invitatul tinerilor va fi starețul Mănăstirii Lupșa, ierom. Melchisedec Ungureanu, care va vorbi pe tema „Chemarea lui Dumneze și agonia lumii”.

Canonul Pocăinței

Încă din prima săptămână a Postului, cultul Bisericii este marcat de citirea, de luni până joi, în patru părți a Marelui Canon, cunoscut drept Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Acest canon se citește în întregime la Denia din joia săptămânii a cincea din Postul Paștilor.

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Din punct de vedere al structurii, canonul este un imn liturgic alcătuit din nouă cântări compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință (peste 250 la număr), ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Mai multe fotografii găsiți AICI

În prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi (11-14 martie 2019), la…

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Joi, 14 martie 2019

Ultimele articole

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Bătrânul Iosif Isihastrul: „Ceea ce nu-i dăm lui Dumnezeu spre a fi întrebuinţat de El, este întrebuinţat de diavol. De aceea Domnul ne-a dat porunca să-L iubim din tot sufletul şi din toată inima, pentru ca cel rău să nu găsească nici loc, nici odihnă pentru a locui...

Reflecții asupra cultului divin

Reflecții asupra cultului divin

Scopul întregii educații catehetice, religioase a creștinului este acela de a-l introduce în Biserică, în trupul mistic al lui Hristos și să îl integreze în viața Bisericii, care este viața de har, de comuniune cu Dumnezeu, de iubire, de unitate și progres duhovnicesc...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...