Slujba Canonului cel Mare şi Liturghia Darurilor înainte Sfinţite

de | apr. 3, 2023

Miercuri, 29 martie 2023, a cincea săptămână din Postul Învierii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, urmată de Liturghia Darurilor înainte Sfinţite, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori ai sfântului locaş de închinare.

Conform tipicului, miercuri, în a cincea săptămână din Postul Mare, în biserici, mănăstiri şi schituri se oficiază integral Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care s-a oficiat în patru părţi în primele patru zile din prima săptămână a acestui post.

Alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin au slujit Pr. Lect. Univ. Dr. Aurelian Petrică Covaciu de la Centrul Universitar Nord, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi slujitorii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”: Protos. Serafim Bilţ, eclesiarhul sfântului locaş, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector pentru Religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, referent în cadrul Sectorului social, Pr. Dr. Valeriu Mircea Vana, responsabilul Agenţiei „Pelerinul Creştin”, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Ioan Onuţ Păcurar, referent secretariat, Ipod. Vasile Pop. Răspunsurile la strană au fost date de cântăreţii şi diaconii Catedralei şi o parte a membrilor Grupului Psaltic „Theologos”.

În scurtul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la Liturghia Darurilor înainte Sfinţite, Ierarhul s-a referit la Canonul cel Mare şi autorul lui, Sfântul Andrei Criteanul, şi la originea Sfântei Liturghii, cu completările aduse de Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, ale căror nume le poartă, şi Sfântul Grigorie Dialogul, în ce priveşte Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite.

Slujba Canonului cel Mare şi Liturghia Darurilor înainte Sfinţite„Am parcurs patru săptămâni de post, suntem în cea de a cincea, iar duminica viitoare va fi duminica a cincea din Postul Mare, al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. La mijlocul acestei săptămâni se reia citirea Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi se citesc, spre deosebire de prima săptămână, în care este împărţit în patru stări, se citesc în această seară toate cele 250 de stihuri, urmate de intonaţia sau invocaţia Milueşte-mă, Dumnezeule, milueşte-mă. Foarte preţioasă participarea peste săptămână la slujbele care se fac neîncetat la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”. Aşa ar trebui să se facă în toate bisericile din oraş. Cu Catedrala avem şansa ca mănăstirea să fie între noi, deoarece Catedrala are regim de mănăstire. E o mănăstire în mediul urban pentru tot poporul care nu poate ajunge la mănăstirile care sunt la o oarecare distanţă şi unde tot ce se săvârşeşte la mănăstire se săvârşeşte şi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”. Aveţi mănăstirea aici. Am adus exact tradiţia de la Rohia, pentru că ne este atât de dragă slujba Canonului cu această cântare duioasă şi tânguitoare, îţi pătrunde la inimă şi la suflet această cântare Milueşte-mă, Dumnezeule, milueşte-mă”. În continuare, Preasfinţţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Sfânta Liturghie şi evoluţiua ei până azi şi despre momentul cel mai important din Sfânta Liturghie, Prefacerea Darurilor.

„A avut o evoluţie Sfânta Liturghie. Şi a Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Vasile cel Mare, şi aceasta a Sfântului Grigorie Dialogul sau Grigorie cel Mare, episcopul Romei, pe care o săvârşim acum, pentru că la începuturi Apostolii săvârşeau frângerea pâinii, adică Euharistia, după porunca Mântuitorului şi rosteau cuvintele Mântuitorului: luaţi, mâncaţi…, beţi dintru acesta toţi…, se rugau, lucru care însemna Epicleza, rugau pe Dumnezeu să trimită Duhul Sfânt ca să preschimbe pâinea în Trupul Domnului şi vinul în Sângele Lui. Şi citeau din Scriptură Psalmi şi cântau. Asta era Sfânta Liturghie. Ea a evoluat în timp, mai ales după ce a ieşit Biserica din catacombe şi Imperiul Bizantin a devenit dătător de ton, de cultură şi credinţă creştină de inspiraţie divină. Sfântul Ioan Gură de Aur, care a trăit la sfârşitul secolului III, începutul secolului IV, la fel şi Sfântul Vasile cel Mare. Sfântul Grigorie Dialogul a trăit la sfârşitul secolului VI, începutul secolului VII, deci cu două secole mai târziu. Ei  au transformat Euharistia în Sfânta Liturghie pe care o avem astăzi. Au îmbrăcat-o. Au făcut din ea un spectacol ceresc. Este cel mai compex spectacol, ceresc în care cerul şi pământul sunt împreună. Îngerii privesc, oamenii vorbesc, se roagă şi cântă. Şi în mijloc este Hristos Euharistic, Care se jertfeşte de fiecare dată. Şi de ce nu se plictiseşte lumea dacă este un spectacol, o piesă? Pentru că-i reală. Pentru că de fiecare dată Hristos se jertfeşte. Şi El aduce poporul în jurul Lui la Sfânta Liturghie. De câte miliarde de ori s-a săvârşit Sfânta Liturghie în 2000 de ani de când au săvârşit Sfinţii Apostoli frângerea pâinii şi lumea n-a încetat să vină la Liturghie, nu s-a plictisit! Pentru că este viaţă, este mărturisire, este trăire, este Hristos viu. Iată sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacurilor. În acest fel este cu noi, că altfel cu ochii fizici nu-L vedem. Închidem ochii şi-L vedem, ni-L închipuim pe Hristos. Putem ajunge cu mintea până în cer să-L vedem pe Hristos stând de-a dreapta Tatălui. Îl vedem pe Hristos ca-n icoană. Şi pe Maica Domnului. Ne închipuim totul privind cu ochii minţii ceea ce am văzut deja din copilărie în icoană. În Sfânta Liturghie Hristos este prezent euharistic”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

 

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...