Slujba celei de a doua Învieri la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | apr. 18, 2023

Duminică, 16 aprilie 2023, de sărbătoarea Învierii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat de la ora 12:00, la  Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Vecernia din ziua de Paşti sau Slujba celei de a doua Învieri, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Slujba celei de a doua Învieri la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia MareAu făcut parte din sobor Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Prof. Drd. Claudiu Ciscai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Adrian Morar, referent la Sectorul social-filantropic şi misionar, Pr. Dr. Valeriu Mircea Vana, responsabilul Agenţiei de turism şi pelerinaje „Pelerinul Creştin”, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Ipod. Vasile Pop. Răspunsurile au fost date de cântăreţii de la strana Catedralei, ajutaţi şi de o parte din credincioşi.

Sfânta Evanghelie a fost citită de preoţii prezenţi, conform tipicului şi tradiţiei, în mai multe limbi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor ce semnificaţie are citirea Sfântei Evanghelii în mai multe limbi, precum şi alte aspecte legate de Vecernia din sărbătoarea zilei Învierii Domnului, cum ar fi săvârşirea Slujbei Învierii fix ora 12 noaptea, a Sfintei Liturghii solemne din ziua de Paşti în continuarea Slujbei Învierii şi a Vecerniei din Ziua de Paşti la ora 12 sau în apropierea acestei ore, ca preoţii şi credincioşii să aibă liberă după amiaza zilei de Paşti, după o perioadă cu eforturi şi sacrificii din perioada Postului Mare. Simbolistica citirii Sfintei Evanghelii în mai multe limbi semnifică faptul că a fost răspândită Sfânta Evanghelie prin Apostoli până la marginile Pământului şi că ei, la Rusalii, au primit darul de a vorbi în alte limbi necunoscute la vremea respectivă, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Mai multe poze aici:

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor...

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Vineri, 2 februarie 2024, de sărbătoarea închinată Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Moisei, județul Maramureș, cu ocazia hramului de iarnă al...