Slujbă de pomenire a Mitropolitului Bartolomeu în Catedrala din Lublin, Polonia

de | feb. 4, 2018 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 34-a după Rusalii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, o delegație  a Arhiepiscopiei Clujului a participat la Sfânta Liturghie în Catedrala din Lublin, Polonia. Alături de Înaltpreasfințitul Abel, Arhiepiscop de Lublin și Chełm, a slujit și Arhim. Dumitru Cobzaru, exarh al Mănăstirilor din  Arhiepiscopia, Clujului,  conducătorul grupului din România.

Întrucât, Înatpreasfinția Sa Abel este un apropiat al Arhiepiscopiei Clujului, în cadrul slujbei s-a rostit și un Trisaghion, o ectenie întreită, în memoria vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu care,  în urmă cu douăzeci de ani,  a vizitat Arhiepiscopia de Lublin și Chełm.

 

În semn de mulțumire și apreciere, Arhim. Dumitru Cobzaru i-a dăruit ÎPS Abel o icoană cu Sfântul Nectarie de Eghina.

 

Biserica Poloniei este păstorită de Arhiepiscopul de Varşovia şi Mitropolit al întregii Polonii şi cuprinde şase eparhii: Varşovia şi Bielsk, Bialystok şi Gdansk, Lodz şi Poznan, Wroclaw şi Szczecin, Lublin și Chelm, Przemysl şi Nowy Sacz. Majoritatea creştinilor ortodocşi trăiesc în estul Poloniei, unde slavona este folosită ca limbă liturgică. Pe teritoriul polonez există câteva parohii unde este folosită ca limbă liturgică poloneza. Se estimează că există aproximativ un milion de ortodocşi în Polonia.