Slujba Învierii şi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | apr. 28, 2019

Sâmbătă, 27 aprilie 2019, la ora 24,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, slujba Învierii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie solemnă din ziua de Paşti.

Slujba Învierii Domnului

Cu o bucurie nemăsurată, credincioşii, veniţi în număr imens în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, au primit Sfânta Lumină direct din mâinile Întâistătătorului Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care i-a îndemnat să ia Lumina după o tradiţie foarte veche a Bisericii Ortodoxe.

Preluată de unii direct de pe solee, iar de alţii din lumânările Arhiereului, care s-a dus de-a lungul Catedralei Episcopale oferind Lumina, momentul a fost, totodată, solemn, emoţionant, sfânt şi luminat, unic pe parcursul unui an, pentru că toată lumea purta în mâini Lumină din Lumina necreată sosită din cer la rugăciunile Patriarhului Ierusalimului.

După acest moment petrecut în spaţiul de la nivelul unu al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, în care se slujeşte neîntrerupt, zi de zi, din anul 2003, când a fost târnosită, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi soborul, urmaţi de credincioşi, au urcat în spaţiul de sus, mult mai încăpător, al Catedralei propriu-zise, unde s-a oficiat Slujba Învierii Domnului. Vechea tradiţie a slujirii pe esplanada Catedralei şi a înconjuratului Catedralei nu a putut avea loc anul acesta, deoarece, după o îndelungată perioadă de secetă, sâmbătă după amiază a început a ploua cu găleata şi aşa a plouat şi în noaptea Învierii. Cu toate acestea, atât spaţiul de sus, cât şi cel de jos au fost pline de credincioşi, bucuroşi că au putut să se roage în noaptea Învierii în locuri în care au fost scutiţi de ploaie.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

După Slujba Învierii Domnului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta Liturghie din Duminica Învierii în spaţiul de la nivelul întâi al Catedralei, cu respectarea întocmai a tipicului.

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, mare eclesiarh, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, preoţii slujitori ai Catedralei: Viorel Bud, Vasile Botiş, Florin Hoban, Drd. Claudiu Ciascai, Florin Bălan, Adrian Morar şi 10 arhidiaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

Cuvântul de învăţătură

Un cuprinzător cuvânt de învăţătură creştină despre importanţa Învierii Mântuitorului a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin:

„Din iubire de oameni, Dumnezeu L-a dăruit pe Hristos Fiul Său ca să ridice tot neamul omenesc, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mântuitorul, venind, pătimind, murind pe Cruce şi înviind a treia zi a dăruit întreg neamului omenesc Învierea şi viaţa veşnică. Evanghelia ce se citeşte în noaptea Învierii, după înconjurarea bisericii, care, întotdeauna se face la ora 12,00, când noaptea este mai profundă şi mai tainică, şi care simbolizează, de altfel, umanitatea, care era într-o noapte permanentă şi nu mai putea întrezări speranţa şi lumina şi se iese din spaţiul sfânt al bisericii în incintă, în preajma bisericii, în miez de noapte, simbolizează faptul că Hristos a chemat toată omenirea, n-a exclus pe nimeni, pe toţi i-a chemat, pentru c ă pe toţi i-a iubit. Atât de mult ne-a iubit Hristos şi-a iubit pe om şi umanitatea, încât nu se spune nicăieri în textul biblic că Mântuitorul ar fi cerut pentru torţionarii Lui o răzbunare sau osândă. Dimpotrivă, cu mâinile întinse pe Cruce Hristos a zis, Părinte, iartă-le lor că nu ştiu ce fac, iertându-le El mai întâi. A iubit atât de mult pe oameni, încât toate  rănile le-a vindecat, toată boala şi toată neputinţa.”

Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor pentru ce a trimis Dumnezeu Sfânta Lumină pe pământ:

„Dumnezeu a trimis din nou Sfânta Lumină nu pentru vrednicia şi sfinţenia vieţii noastre, ci pentru adevărul credinţei noastre, pentru rânduiala sfântă de Biserici noastre Ortodoxe neîmpuţinată, neadăugată şi neciuntită şi pentru evlavia, cuminţenia şi smerenia credincioşilor ortodocşi de pretutindeni. De aceea vine Sfânta Lumină şi este una din cele mai mari, dacă nu cea mai mare minune care se petrece pe pământ şi pe care nimeni nu o poate tăgădui”, a explicat Preasfinţitul Părinte Episcop.

Preasfinţitul Părinte Episcop a mai explicat de ce nu şi-a vindecat Mântuitorul rănile Sale:

„De altfel, rănile sunt semnele identităţii că nu este Hristos fals, ci Hristos adevărat, iar după Înviere le arată Sfinţilor Apostoli.”

 

Andei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Biserici Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

PS Benedict este noul Episcop ales al Sălajului

PS Benedict este noul Episcop ales al Sălajului

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales joi pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în demnitatea de Episcop al Sălajului. Funcția a rămas vacantă în decembrie 2024, după ce Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a decis...