Slujire arhierească în Parohia „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca

de | apr. 2, 2023

În Duminica a 5-a din Postul Mare (a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), 2 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a binecuvântat pe credincioșii Parohiei „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, în biserica parohială, situată pe Calea Dorobanților, în cartierul Mărăști, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov (preot slujitor în cadrul parohiei), cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ioan Turc, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre viața și modelul de pocăință al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. De asemenea, ierarhul a arătat că nu există competiție în viața duhovnicească.

„Dumnezeu ne iubește pe fiecare în parte. […] Noi suntem chemați să ne trăim propria mântuire împreună cu mântuirea celorlalți din jurul nostru”, a spus Preasfinția Sa.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Il Gardellino”, dirijat de doamna conf. univ. dr. Liana Cadar-Manoleasa, cadru didactic la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. La chinonic, un grup de copii de la Clubul vedetelor din Cluj-Napoca a susținut un microrecital de pricesne și cântece religioase.

La final, preotul paroh Ioan Turc a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Parohia „Înălțarea Domnului” a fost înființată la data de 1 martie 1992, având inițial ca lăcaș de rugăciune o capelă amenajată pe strada Septimiu Albini, fiind păstorită până în noiembrie 1996 de regretatul preot Traian Herdea.

Numărul mare de credincioși a impus ridicarea unei noi biserici, cu o capacitate mai mare. Terenul pe care s-a zidit acest sfânt lăcaș a fost concesionat în anul 1997, de Primăria municipiului Cluj-Napoca, iar piatra de temelie a fost pusă în data de 16 noiembrie 1997, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

Proiectul bisericii a fost realizat de arhitectul Alexandru Lădariu și inginerul Simion Chichișan, și poartă amprenta inegalabilei arte bizantine. Construcția întregii biserici s-a realizat între anii 2000-2011, sub coordonarea părintelui paroh Ioan Turc, prin contribuția bunilor credincioși ai parohiei, cei mai importanți susținători, dar și a numeroși sponsori și donatori.

Pictura a fost realizată în tehnica frescă de către preotul Damian Tuluc din Mociu și echipa sa. Iconostasul, sculptat în lemn de tei, a fost realizat de meșterul Nicolae Câmpean din Dej-Sânmărghita și a fost împodobit cu icoane pictate de către profesorul Pompei Ungureanu din Cluj-Napoca.

Biserica „Înălțarea Domnului” de pe Calea Dorobanților, cartierul clujean Mărăști, a fost sfințită în data de 2 octombrie 2011, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Ioan Truc, alături de pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...