Slujire arhierească în satul natal al Episcopului-vicar Benedict Bistrițeanul, în a treia zi de Paști

de | apr. 26, 2022

În a treia zi de Paști, marți, 26 aprilie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit în satul natal, Sartăș, Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Alba Iuliei. Ierarhul a fost întâmpinat de numeroși consăteni și tineri îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Cu acest prilej, în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici din Arhiepiscopia Clujului și Alba Iuliei.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean, protosinghelul Luca Gheberta, duhovnicul Mănăstirii Muncel, protosinghelul Irineu Orlandea, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, preotul dr. Bogdan Chiorean, dirijorul Corului Catedralei Episcopale din Deva, preotul Daniel Balea, preotul paroh Ioan Vesa, tatăl ierarhului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Legea ospitalității”, vorbindu-le celor prezenți despre importanța Sfintei Liturghii în viața credincioșilor. Totodată, și-a exprimat bucuria slujirii în satul natal, în cea de-a treia zi de Paști.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al Parohiei „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Câmpeni Vale.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Vesa a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tututor celor prezenți la sărbătoarea satului.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși și fii ai satului, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Printre cei prezenți s-au numărat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și deputatul Bogdan Ivan Gruia.

 

Scurt istoric

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Sartăș a fost construită începând cu anul 1992, fiind pictată în tehnica frescă, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vesa, tatăl Episcopului Benedict, care păstorește Parohia Sartăș și Filia Brăzești din anul 1983 până în prezent.

Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 2005, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...