Slujire arhierească la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur

de | mart. 10, 2024

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului sec de carne), 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur al municipiului Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială de pe strada Govora, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, directorul Colegiului Ortodox „ Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Hristos între cei mici”.

„Evanghelia de astăzi este un avertisment, o chemare la lucrare. Suntem invitați de Domnul să ne apropiem cu condescendență și cu milă față de frații noștri care sunt în nevoi. Făcând lucrul acesta, treptat îl vom afla pe Domnul Hristos și aflându-l pe El dăm sens vieții noastre pentru aici dar și pentru veșnicia pe care El ne-o pregătește”, a spus Preasfinția Sa.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Petru Ostaș. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Pădureni (comuna Chinteni), Protopopiatul Cluj I.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal Synavlia din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, protopopul Dan Hognogi a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

La slujbă au participat numeroși credincioși, reprezentanți ai mediului academic și oameni de cultură.

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”,  situată pe strada Govora, nr. 19,  în cartierul clujean Mănăștur, a fost construită între anii 1950-1961, prin contribuția financiară a mănăşturenilor, în timpul păstoririi preotului Emil Mureşan, unul dintre cei 38 preoţi greco-catolici semnatari ai actului de revenire la Biserica Ortodoxă din octombrie 1948. Lăcașul de cult a fost sfinţit la data de 1 octombrie 1961, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu, vrednic de amintire.

În anul 2012 a fost inițiat un amplu program de reaşezare arhitectonică şi renovare capitală a bisericii și în special a picturii în tehnica frescă, realizată sub coordonarea părintelui arhidiacon dr. Nicolae Bălan. De asemenea, au fost înnoite icoanele de pe catapeteasmă, fiind pictate de George Romilă din Piatra Neamț, iar în pridvor a fost realizată în tehnica mozaic scena „Adormirii Maicii Domnului” de către Anca Mihăilă.

Au fost executate lucrări de retencuire, izolare termică, refațadizare, au fost înlocuite uşile exterioare ale bisericii cu uşi din stejar sculptat pe ambele feţe, s-au schimbat toate geamurile și ușile, dar și mobilierul bisericesc. Cele trei clopote au fost reaşezate pe structuri metalice şi acţionate electric. Totodată, biserica a fost placată în interior cu piatră naturală de Viștea, iar în exterior cu granit; acoperișul a fost înlocuit cu tablă plană de cupru. Au fost reamenajate curtea interioară, aleile pietonale și curtea Monumentului Eroilor și s-a îmbrăcat în piatră de Vrața masa Sfântului Altar. Toate aceste lucrări și multe altele au avut loc sub oblăduirea părintelui paroh dr. Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, sprijinit în slujire de pr. prof. dr. Dorin Ielciu și pr. Vasile Roman.

Astfel, la data de 26 septembrie 2021, biserica parohială a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În cadrul parohiei se desfășoară numeroase activități catehetice, culturale și socio-educative cu și pentru tineri și copii. Astfel, în cadrul comunității parohiale își desfășoară activitatea grupul de copii „Sfântul Cuvios David din Evvia” și Asociația de tineri „Govora”.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, sprijinit în slujire de pr. prof. dr. Dorin Ielciu și de preoții pensionari Vasile Roman și Dorin Șova.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...