Studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au participat astăzi la hramul capelei din cadrul Campusului Studențesc „Nicolae Ivan”.
Sfânta Liturghie, în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul spiritual al facultății, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Sărbătoarea hramului din acest an a fost înfrumusețată de prezența a altor doi ierarhi străini, Preasfințitul Evloghie, Episcop de Adrianopol și Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar Patriarhal al Patriarhiei Antiohiei. Ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie în prezența unui sobor de preoți profesori din cadrul instituției teologice. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al facultății de teologie, condus de Arhid. Daniel Mocanu.
În cuvântul de învățătură Mitropolitul Clujului a vorbit despre Hristos, păstorul cel Bun, îndemnându-i pe tinerii teologi să fie buni misionari ai bisericii lui Hristos:
Cuvintele Mitropolitului Andrei au fost întărite de părintele Vasile Stanciu, decanu Facultății de Teologie, care a vorbit despre trăirea studenților teologi și lupta lor pentru a deveni tot mai buni.
Întâistătătorul Eparhiei Clujului le-a mulțumit, la finalul Liturghiei, celor doi ierarhi străini, pentru împreuna slujire, spunând că prezența lor la Cluj arată faptul că într-o lume dezorientată și dezbinată, doar Biserica lui Hristos poate aduce liniște, pace și mângâiere. Ideea războiului din zilele noastre a fost amintită și de Preasfințitul Evloghie, care i-a îndemnat pe tinerii teologi clujeni să se pregătească pentru a face față acestor încercări:
Preasfințitul Qais a amintit în cuvântul său de martiriul prin care Biserica Abtiohiei a trecut de-a lungul istoriei și de faptul că de fiecare dată când a venit în România a simțit că se află printre sfinți:
Hramul Capelei Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca este marcat în această săptămână printr-o serie de evenimente religioase și culturale. Luni seara, studenții instituției au împodobit sediul facultății cu ornamente de Crăciun și au oferit un spectacol în Aula Facultății. Sărbătoarea va continua și în zilele următoare cu workshopuri tematice, lansări de carte, concerte de colinde și seri duhovnicești. Manifestările se vor încheia joi, 8 decembrie 2016, cu o serie de lansări de carte și o conferință duhovnicească ce va fi susținută de pr. protosinghel Simion Pintea, slujitor al Catedralei Mitropolitane.