Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

de | apr. 14, 2024

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire, pentru a se ruga într-un singur cuget lui Dumnezeu și pentru a fi părtaşi la bucuria obştii acestei vetre monahale.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuvioasa Maică stareță Melania Silvestru a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față.

Mănăstirea Bălan, situată în hotarul Comunei Bălan, a fost atestată documentar în anul 1471 și a fost pusă sub ocrotirea Maicii Domnului, primind hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”. Mica mănăstire din această zonă a fost o prezență ortodoxă constantă pe acest teritoriu chiar și în perioada ocupației austro-ungare, în care unele parohii de pe Valea Almașului au devenit greco-catolice.

Biserica originală de secol XV a fost strămutată în Parohia Bălan, în locul Cricova, unde se află și în prezent.

În anul 1860 s-a ridicat, din lemn masiv de stejar, o replică a bisericuței originale, păstrându-i-se hramul: ,,Adormirea Maicii Domnului”. Până în anul 1992, acest lăcaș de cult a fost sub oblăduirea Parohiei Bălan, ulterior, devenind biserică mănăstirească.

Între anii 1990-1992 a fost ridicată noua biserică a mănăstirii, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul”, aceasta fiind sfințită, în anul 1992, de către Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan, pe atunci Episcopul Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Din anul 2010, în cadrul acestui așezământ monahal au viețuit surori și monahii, sub povățuirea Preacuvioasei Maici starețe Melania Silvestru, încercându-se o reaprindere a vieții isihaste atât de mult dorite în spiritualitatea ortodoxă.

Totodată, sub coordonarea Preacuvioasei Maici starețe și prin osârdia viețuitoarelor mănăstirii, în anul 2016, la vechiul lăcaș de cult s-au realizat ample lucrări de renovare, iar între anii 2015-2023, la noua biserică a mănăstirii au fost realizate următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost tencuit și pictat în tehnica „a secco”, s-au vopsit podelele, s-au montat candelabru, aplice, geamuri și ușă de acces, a fost instalat sistemul de încălzire pe calorifere, s-a confecționat iconostasul din lemn de nuc și s-au achiziționat bănci din lemn de brad. În exterior biserica a fost acoperită cu șindrilă, pereții acesteia au fost reparați, tencuiți, izolați cu vată sticlată și văruiți în tehnica tradițională cu „albastru iobag”, soclul lăcașului de cult a fost placat cu piatră naturală, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar de beton, s-au turnat aleile și s-au placat cu piatră naturală scările de acces spre lăcașul de cult, iar în proximitatea biserii a fost amenajat un foișor. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Astfel, în data de 13 august 2023, Preasfinţitul Părinte Petroniu a resfințit noua biserică a mănăstirii.

Această mică vatră monahală are trei hramuri ale Maicii Domnului și o obște alcătuită din trei viețuitoare, care se bucură de ocrotirea Împărătesei Cerurilor, Preacurata Fecioară Maria.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Episcopia Sălajului
Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...