Slujire arhierească la Mănăstirea Salva, în Duminica întâi din Post (a Ortodoxiei)

de | mart. 5, 2023

În Duminica întâi din Post (a Ortodoxiei), 5 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Salva, județul Bistrița-Năsăud.

De la ora 10:00, în biserica mare a mănăstirii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului. Din sobor au făcut parte secretarul de cabinet a ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop și duhovnicii mănăstirii: arhimandritul Dimitrie Irimia și protosinghelul Mihail Nagy.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a îndemnat „să fim ortodocși prin viața noastră” și le-a spus celor prezenți să urmeze modelul sfinților și să împlinească virtuțiile pe care ei le-au avut.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor. La chinonic, interpretele de muzică populară Alina Ceuca și Cornelia Bodescu au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, arhimandritul Dimitrie Irimia a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul mântuirii 2023. La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să sprijine activitățile Bisericii prin contribuţia lor la colecta pentru Fondul Central Misionar. Sumele vor fi destinate activităților misionare și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și sprijinirii parohiilor izolate, în care locuiesc doar oameni în vârstă, a mănăstirilor sărace şi a eparhiilor din ţară şi din diaspora, cu posibilităţi financiare precare.

Scurt istoric

Mănăstirea de la Salva a fost înființată în 1994, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din zonă. La început a fost ridicată o biserică mică pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, la data de 10 mai 1994, Mitropolitul Bartolomeu a pus piatra de temelie pentru ridicarea altei biserici, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, care a fost sfinţită în anul 2013, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în frunte cu un sobor de ierarhi.

Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Aşadar, așezământul monahal are trei hramuri: Izvorul Tămăduirii, sărbătorit în vinerea de după Paşti, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), precum şi „Sfinţii Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, pomeniți în calendar la data de 12 noiembrie.

În prezent, obștea mănăstirii este formată din 20 de maici, stareță fiind stavrofora Emanuela Moisa, iar duhovnici arhimandritul Dimitrie Irimia și protosinghelul Mihail Nagy.

Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte și pictarea icoanelor, având atelier de pictură, precum și un cabinet stomatologic.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Miercuri seara, 27 martie 2024, de la ora 18:00, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului,...