Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Lucăceni

de | iul. 28, 2024

Duminică, 28 iulie 2024, a 5-a după Pogorârea Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Lucăceni, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea satului.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii au fost oficiate binecuvântarea și sfințirea lucrărilor executate la exteriorul bisericii, pictura din pridvor de la intrare, iconostasul și icoanele de pe el și tot ce a fost înnoit.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Arhim. Spiridon Belei, starețul Mănăstirii Scărișoara Nouă, Pr. Florian Mocan, protopop de Carei și paroh, Pr. Adrian Andreica, paroh în Dacia, Pr. Cosmin Bontea din Carei, Pr. Ovidiu Bontoș din Baia Mare, Pr. Marius Bota din Gelu, Pr. Ioan Chânța din Tăuții Măgherăuș, Pr. Mircea Oneț din Ianculești, Pr. Virgil Pop din Livada, Pr. Ilie Popa din Carei, Pr. Marius Pop din Tiream, Pr. Daniel Pop din Plopiș (Maramureș), Pr. Vasile Perșe din Santău, Pr. Ciprian Sabău din Plopiș (Sălaj), Pr. Leontin Sălăjan de la Spitalul din Carei, Pr. Dan Vezentan din Apateu, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Preasfințitul Părinte Iustin a rostit și un cuvânt de învățătură:

„Să rămânem fideli lui Hristos, să-L iubim, să-L prețuim. E darul pe care ni l-a făcut Dumnezeu și Biserica ne ajută să devenim oameni, nu ne face Sfinți. Nu ne face sfinți Biserica, dar ne face să fim oameni și e mare lucru în lumea aceasta să fii om, să fii om mare, iertător, iubitor, cinstit, să privești omul în față, să n-ai lucruri ascunse, să te eliberezi de lucruri ascunse. Așa înțelegem noi,  creștinii, să ne trăim viața, și în final să așteptăm să ne izbăvească Dumnezeu de patimi, de păcate și de lucrarea celui rău și să ne dăruiască un colț de rai,” a concluzionat Preasfințitul Părinte Iustin.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos”, dirijat de Florian Vois, iar la Chinonic a cântat foarte frumos corul parohiei, un cor vestit în protopopiat.

Între oficialități s-au aflat Kiss Zoltan, primarul comunei Berveni de care aparține localitatea Lucăceni, Ioan Mircea Tentiș, primarul comunei Șișești, județul Maramureș, de unde au venit în urmă cu 100 de ani locuitorii acestui sat, deputatul Adrian Cozma, membru în Adunarea Eparhială și Adunarea Națională Bisericească, Valer Cristian Beșeni, secretar de stat la ministerul Mediului, Ionuț Oneț, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, subprefectul Romeo Liviu Pop, alți invitați din diferite asociații și fundații sosiți la eveniment.

Preotul paroh și protopopul Florian Mocan, care are toate distincțiile care se pot da unui preot de mir, a primit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin ca semn de apreciere o cruce pectorală,.

Doamna preoteasă Nicoleta Florica Mocan, directoarea școlii „Vasile Lucaciu” din Lucăceni, autorul albumului „Lucăceni la centenar 1924-2024”, împreună cu profesoara de istorie Daniela Govor, a fost distinsă cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”.

Tot cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” a fost distins și profesorul Ioan Viman, doctor în istorie, autorul cărții „Urmașii lui Vasile Lucaciu, Lucăceni la centenar 1924/2024”.

Diploma Anului Omagial a fost acordată Consiliului Parohial, și credincioșilor Cânța Parasca de 94 de ani și Vasile Danciu de 93 de ani.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Iustin și întreg soborul au participat, la bustul marelui tribun Dr. Vasile Lucaciu, situat în fața Școlii Gimnaziale care îi poartă numele, la momentul aniversar al împlinirii a o sută de ani de la înființarea localității, la care au luat parte întregul sat și invitații lor din comunele Șișești și Ianculești, din comuna Berveni, de care aparține, oficialități județene și locale.

După discursurile oficiale au fost depuse coroane de flori la bustul tribunului și au fost lansate albumul și cartea aniversară, precum și pliantul scos de parohie cu această ocazie aniversară.

Text: Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii din Ferneziu | Baia Mare

Târnosirea bisericii din Ferneziu | Baia Mare

Duminică, 15 iunie 2025, prima după Cincizecime, a Tuturor Sfinților și a lăsatului sec pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din cartierul Ferneziu al...

Vecernia plecării genunchilor și procesiunea de Rusalii la Baia Mare

Vecernia plecării genunchilor și procesiunea de Rusalii la Baia Mare

Cu pioșenie și multă credință în suflet, cele câteva mii de credincioși băimăreni s-au rugat azi după amiază împreună cu preoții Catedralei Episcopale, cu toți preoții din Baia Mare, pe esplanadă, în unica Vecernie din an în care se fac rugăciuni pentru ușurarea...