Slujire arhierească și binecuvântarea lucrărilor efectuate la biserica din Țaga

de | oct. 20, 2024

În Duminica a 23-a după Rusalii (a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor), 20 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Țaga, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de renovare efectuate la biserica parohială.

De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultima perioadă la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla– preotul Iulian Paul Isip, secretarul Protopopiatul Gherla – preotul Horea Baciu, preotul paroh Gheorghe Abrudean și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre lipsa credinței și lăcomia de avere, două mari patimi care i-au stăpânit pe locuitorii din ținutul Gherghesenilor și care continuă să-i înrobească și pe oamenii din zilele noastre.

De asemenea, ierarhul a arătat care este atitudinea corectă față de bunurile materiale, îndemnând la cumpătare, pornind de la versetele scripturistice: „Sărăcie şi bogăţie nu-mi da, ci dă-mi pâinea care-mi este de trebuinţă, Ca nu cumva, săturându-mă, să mă lepăd de Tine şi să zic: «Cine este Domnul?» Ca nu cumva, sărăcind, să mă apuc de furat şi să defaim numele Dumnezeului meu” (Pilde 30, 8-9).

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Sotirios”, format din studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, preotul paroh Gheorghe Abrudean a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității parohiale, Înaltpreasfinția Sa a primit în dar o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lăcașului de cult.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă desfășurată în cei 43 de ani de slujire sacerdotală, dintre care 42 de ani în Parohia Țaga, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat preotului paroh Gheorghe Abrudean Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Domnul Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, cu rang de ministru, care este și fiu al satului, a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”, primarul comunei Țaga, Romulus Mîrza, a primit Diplomă de aleasă cinstire, epitropul parohiei, Ioan Ban, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Ilie Pălăcean a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” pentru mireni. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La eveniment au participat numeroși credincioși și fii ai satului, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei, precum și oficialități locale, județene și centrale, în frunte cu domnul Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, cu rang de ministru, care este și fiu al satului.

 

Scurt istoric

Localitatea Țaga, județul Cluj, este atestată documentar din anul 1260.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Țaga a fost construită între anii 1903-1906 și a fost sfințită în anul 1979 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. În decursul timpului, lăcașul de cult a fost restaurat de mai multe ori. La data de 5 octombrie 2008, după ample lucrări de renovare și după ce pictura bisericii, executată de pictorul Vasile Hudici, a fost restaurată de pictorul Ioan Mureșan,  Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a resfințit biserica parohială.

De Parohia Țaga aparține și filia Ghiolț, unde există o biserică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Construcția acesteia a început în luna mai a anului 2005, prin jertfa și la inițiativa preotului paroh Gheorghe Abrudean, având sprijinul material al credincioșilor din filie, la care s-au alăturat un mare număr de donatori. Pictura bisericii a fost realizată în tehnica frescă de către pictorul Damian Tuluc împreună cu echipa sa, iar catapeteasma a fost lucrată de frații Vasile și Nistor Rad. În data de 25 august 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba de binecuvântare și intrarea în noul lăcaș de cult, iar în data de 18 septembrie 2016 a sfințit biserica.

Din anul 1982 până în prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Gheorghe Abrudean, care desfășoară o bogată activitate pastoral-misionară.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA